{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Očistimo državu: Osobe s invaliditetom očistile zelene površine i pobijedile predrasude

Piše: S. Č./Klix.ba
3.12.2015. u 13:00
313
28
Očistimo državu: Osobe s invaliditetom očistile zelene površine i pobijedile predrasude
313
U Sarajevu je održana eko-akcija u kojoj su osobe s invaliditetom očistile jednu zelenu površinu u centru glavnog grada i time pokazali kako, unatoč predrasudama, mogu doprinijeti društvu.
Akcija je održana povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Kako su istaknuli organizatori, cilj akcije je skrenuti pažnju na to da ove osobe trebaju imati ravnopravan položaj.

"Želimo dokazati da osobe s invaliditetom mogu biti vrijedne i korisne, te kako mogu učestvovati u građanskim akcijama. Također, ovo mjesto predstavlja ruglo u centru grada, a nalazi se u neposrednoj blizini najvažnijih državnih institucija. Nadamo se da ćemo na ovaj način probuditi i ekološku svijest nadležnih, a i ostalih građana", rekao je za Klix.ba Haris Čaušević, izvršni direktor NVO Svjetlo iz Sarajeva.

Kako nam je rekao, učesnici ove akcije su ranije bili u posjeti Ljubljani i oduševila ih je čistoća i urednost grada. Tada su odlučili i svoj grad učiniti boljim.

"Meni se stvarno sviđa kada je sve lijepo i čisto. Ovom akcijom želimo pokazati ljudima kako i naš grad može biti lijep i čist. Možda će se i oni odlučiti na ovakve stvari kada nas vide", rekao je Mirsad Smajić, jedan od 32 volontera koji su učestvovali u akciji.

Prvobitno je u akciji trebalo učestvovati 25 volontera, ali im se pred sam početak akcije priključilo još sedam građana.

Iz udruženja Svjetlo dodali su kako su ovakve i slične akcije dobre za samopouzdanje i samopoštovanje osoba s invaliditetom, te kako bi bilo poželjno da se slične stvari organizuju češće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: