Svijet
0

Oca Andersa Breivika ispitivali 13 sati

SRNA
Anders Breivik
Anders Breivik
Francuski i norveški policajci su 13 sati ispitivali oca Andersa Breivika, ekstremnog desničara koji je prošle godine ubio 77 osoba u Norveškoj, saopštio je danas istražitelj Kristijan Hatlo.

"Bilo je to dugo ispitivanje, trajalo je oko 13 sati. Ispitivanje je juče u Karkasonu vodila francuska policija, ali mi smo postavljali dodatna pitanja", izjavio je Hatlo.

Prošlog mjeseca norveška policija je saopštila da je predala zahtjev za pravnu pomoć i saslušanje Jensa Breivika, bivšeg diplomatu koji od penzionisanja živi u francuskom selu Kurnanel.

"On je uglavnom odgovarao na pitanja koje se odnose na djetinjstvo optuženog i njihove odnose", precizirao je Hatlo.

Nakon razvoda roditelja, Breivik je odrastao sa majkom i polusestrom, a tvrdi da nije vidio oca od kada je bio adolescent.

"Mislim da je na kraju trebalo da oduzme život sebi, a ne da ubije toliko ljudi", rekao je Jens Breivik u intervjuu za TV2 nakon nezapamćenog zločina koje je Anders počinio u Norveškoj. 

Protiv 33-godišnjeg Andersa Breivika, koji je u dvostrukom napadu u Norveškoj prošlog jula ubio 77 ljudi, juče je i zvanično podignuta optužnica koja ga tereti za teroristička djela i ubistva s predumišljajem.
Maksimalna kazna za ova djela u Norveškoj je samo 21 godina zatvora, ali se dužina kazne može povećati ukoliko se procijeni da je osuđenik opasan po društvo.