Univerzitet u Beču
302

Obustavljen postupak protiv austrijske ministrice Alme Zadić: Nije plagirala doktorat

B. R.
Alma Zadić, austrijska ministrica pravde (Foto: EPA-EFE)
Alma Zadić, austrijska ministrica pravde (Foto: EPA-EFE)
Univerzitet u Beču je obustavio postupak protiv ministrice pravde Austrije Alme Zadić na koju se sumnjalo da je plagirala doktorsku disertaciju.
Zadić, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, u februaru ove godine je prijavljena da je plagirala disertaciju. Nakon toga je pokrenuta provjera disertacije, a provjeru su izvršili međunarodni stručnjaci.

"Rezultat je jasan: plagiranje nije izvršeno", navedeno je u izvještaju Univerziteta u Beču.

Kako piše austrijski portal Heute, nije dokazana namjera da se učini nepravilnost u cilju sticanja akademskog zvanja. Zadić je u prvoj izjavi za Austrijsku novinsku agenciju (APA) po ovom pitanju izjavila da joj je drago da je postupak zaustavljen te da je to očekivala. Kako je kazala, uvijek je govorila da su optužbe pogrešne.

Riječ je o naučnom radu iz 2017. na temu "Pravosuđe u bivšoj Jugoslaviji: Utjecaj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na razvoj vladavine prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji".

Međutim, postoji mogućnost da se postupak ponovo pokrene ako se pojave nove sumnje. Kako je navedeno, da bi se to desilo dovoljna je sama mogućnost da nisu poštovana pravila dobre naučne prakse, prenosi Heute.