{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obustava rada prijeti da parališe život u Grčkoj

S
5.3.2010. u 09:39
0
8
Obustava rada prijeti da parališe život u Grčkoj
0
Obustava rada prijeti da parališe život u Grčkoj
Foto: Reuters
Generalni štrajk koji je za danas najavljen u Grčkoj najvjerovatnije će paralisati svakodnevni život, jer će vrata kancelarija vlade, opština, banaka, bolnica, škola ostati zatvorena dok je najavljena obustava javnog prevoza u znak protesta zbog najavljenih mjera štednje.
Zbog trosatne obustave rada i demonstracije koje je najavio najveći sindikat radnika u javnom i privatnom sektoru u Grčkoj do podneva biće zatvorena Ministarstva, kancelarije državne i opštinske službe te banke, dok škole danas neće raditi.

Atina je juče najavila posljednju u seriji mjera štednji s ciljem da se Grčka izvuče iz dužničke krize i sa ivice bankrota što prijeti i stabilnosti eura.

Bolnice u Grčkoj danas rade samo sa neophodnim osobljem pošto su se ljekari pridružili štrajku dok su to učinili i novinari. Željeznički i putni saobraćaj širom zemlje je otkazan na 24 sata dok će kontrolori leta u podne započeti četvorosatnu obustavu rada.

Avio kompanije "Olipik" i "Egejan" saopštile su da su bile primorane da otkažu više od 20 letova i da promjene vrijeme polazaka za još 74 leta kako na domaćim tako i na međunarodnim letovima.

Grčko narodno pozorište otkazalo je sve predstave jer se i sindikat glumaca saglasio sa stupanjem u štrajk.

Dva najveća grčka sindikata, koji predstavljaju 2,5 miliona radnika ili skoro polovinu ukupne radne snage u Grčkoj, pozvali su na demonstracije i na održavanje masovnog jednodnevnog štrajka 16. marta.

U nove mjere štednje treće po redu u posljednjih nekoliko mjeseci spada smanjenje bonusa za radnike u javnom sektoru za 30 odsto, zamrzavanje penzija, nove poreze na luksuznu robu, alkohol i cigarete i povećava se porez na potrošnju te 21 odsto poreza na prodaju.

Prema pojedinim izvještajima, više stotina demonstranata iz radničke organizacije PAME blokiralo je dva luksuzna hotela u Atini "Hilton" i "Grand Bretanj", sprečavajući turiste i goste da uđu ili napuste zgrade.

Više stotina zaposlenih iz nekada državne aviokompanije "Olimpik" i dalje se nalazi u zgradi Opšteg računovodstva u centralnom dijelu Atine dok su blokirali i putne prilaze zgradi.

Više od 4.000 zaposlenih "Olimpika" otpušteno je nakon što je kompanija prodata investicionoj grupi "Marfin" nakon nekoliko neuspješnih pokušaja privatizacije 2009. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: