Zemlja na ivici bankrota
0

Obustava rada prijeti da parališe život u Grčkoj

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni štrajk koji je za danas najavljen u Grčkoj najvjerovatnije će paralisati svakodnevni život, jer će vrata kancelarija vlade, opština, banaka, bolnica, škola ostati zatvorena dok je najavljena obustava javnog prevoza u znak protesta zbog najavljenih mjera štednje.

Zbog trosatne obustave rada i demonstracije koje je najavio najveći sindikat radnika u javnom i privatnom sektoru u Grčkoj do podneva biće zatvorena Ministarstva, kancelarije državne i opštinske službe te banke, dok škole danas neće raditi.

Atina je juče najavila posljednju u seriji mjera štednji s ciljem da se Grčka izvuče iz dužničke krize i sa ivice bankrota što prijeti i stabilnosti eura.

Bolnice u Grčkoj danas rade samo sa neophodnim osobljem pošto su se ljekari pridružili štrajku dok su to učinili i novinari. Željeznički i putni saobraćaj širom zemlje je otkazan na 24 sata dok će kontrolori leta u podne započeti četvorosatnu obustavu rada.

Avio kompanije "Olipik" i "Egejan" saopštile su da su bile primorane da otkažu više od 20 letova i da promjene vrijeme polazaka za još 74 leta kako na domaćim tako i na međunarodnim letovima.

Grčko narodno pozorište otkazalo je sve predstave jer se i sindikat glumaca saglasio sa stupanjem u štrajk.

Dva najveća grčka sindikata, koji predstavljaju 2,5 miliona radnika ili skoro polovinu ukupne radne snage u Grčkoj, pozvali su na demonstracije i na održavanje masovnog jednodnevnog štrajka 16. marta.
U nove mjere štednje treće po redu u posljednjih nekoliko mjeseci spada smanjenje bonusa za radnike u javnom sektoru za 30 odsto, zamrzavanje penzija, nove poreze na luksuznu robu, alkohol i cigarete i povećava se porez na potrošnju te 21 odsto poreza na prodaju.

Prema pojedinim izvještajima, više stotina demonstranata iz radničke organizacije PAME blokiralo je dva luksuzna hotela u Atini "Hilton" i "Grand Bretanj", sprečavajući turiste i goste da uđu ili napuste zgrade.

Više stotina zaposlenih iz nekada državne aviokompanije "Olimpik" i dalje se nalazi u zgradi Opšteg računovodstva u centralnom dijelu Atine dok su blokirali i putne prilaze zgradi.

Više od 4.000 zaposlenih "Olimpika" otpušteno je nakon što je kompanija prodata investicionoj grupi "Marfin" nakon nekoliko neuspješnih pokušaja privatizacije 2009. godine.