Svijet
18

Obrađuju se posljednji dokazi: Potraga za Madeleine McCann bit će završena narednih mjeseci

Klix.ba
Madeleine McCann (Foto: EPA)
Madeleine McCann (Foto: EPA)
Istraga o nestanku Madeleine McCann bit će završena u narednih nekoliko mjeseci. Škotski šef policije Bernard Hogan-Howe izjavio je da istražitelji prate preostalu "liniju" istrage i završavaju obradu preostalih dokaza, što će značiti kraj britanske istrage.

Madeleine je nestala u dobi od tri godine na odmoru sa svojim roditeljima u Portugalu 2007. godine i uprkos velikim naporima i istraživanja, do sada nije pronađen nijedan trag koji vodi do nje. Govoreći za LBC radio Hogan-Howe je rekao: "Dosta vremena je provedeno na istraživanju ovog strašnog slučaja“.

"Svi želimo znati je li živo dijete koje je nestalo i ako je nažalost mrtva, moramo pronaći rješenje kako to saopćiti porodici. Potrebno je da se istraga valjano provede zajedno s Portugalcima i ostalim zemljama koje su uključene.

"Postoji 'linija“ u istrazi koja bi vrlo brzo trebala biti završena, a očekuje se da će se to desiti u narednim mjesecima“, dodao je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dalo 95.000 funti sredstava u cilju istrage na kojoj trenutno radi nekolicina službenika.

Hogan-Howe je rekao: "Broj ljudi u istraživačkom timu se drastično smanjio, sada imamo samo dvije ili tri osobe, a u jednom trenutku bilo je uključeno oko 30 policajaca. Postoji dokaz u istrazi koji će sigurno dovesti do potpunog obješnjena nestanka“.

Na pitanje kada će istraga precizno biti završena, policija je izjavila: "U ovom trenutku se nadamo da će biti nakon rješavanja posljednjeg i ključnog dokaza, osim ako nešto drugo iskrsne. Ako neko dođe i uputi nas na dobar trag uvijek ćemo ga slijediti. Uvijek volimo kazati da se istraga o nestalom djetetu nikada ne zatvara“.

Očekivanja i nade su bili visoki kada je 2011. godine u Velikoj Britaniji pokrenuta istraga o nestanku djevojčice. Detektivi su poslije izjavili da je seksualni prestupnik kome su meta bile britanske porodice s djecom, boravio u vilama u istom području gdje je Madeleine posljednji put viđena.

Iako od tada nisu poznate nikakve konkretne informacije, prošle sedmice je Mick Duthie koji je na čelu tima za ubistva u Velikoj Britaniji, rekao da je i dalje optimističan.

"I dalje intenzivno radimo. Uvijek postoji mogućnost da ćemo pronaći Madeleine i nadamo se živu".