{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obraćanje najviših zvaničnika Međunarodnog suda u Haagu

F
2.12.2008. u 19:08
0
0
Obraćanje najviših zvaničnika Međunarodnog suda u Haagu
0
Obraćanje najviših zvaničnika Međunarodnog suda u Haagu
Foto: AP
Tri najviša zvaničnika Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, predsjednik Patrick Robinson, tužilac Serge Brammertz i sekretar Hans Holthuis, održali su danas periodični brifing za diplomatsku zajednicu u Haagu.
Više od 60 ambasadora i predstavnika diplomatske zajednice prisustvovalo je sastanku koji je bio usredsređen na razvoj događaja na ICTY-u i na ostvareni napredak u okončanju njegovog mandata.

U svom prvom obraćanju diplomatskoj zajednici predsjednik Patrick Robinson je ponovio predanost da vodi Međunarodni sud ka uspješnom okončanju njegove misije. Predsjednik Robinson je obavijestio prisutne o rekordnom nivou sudskih aktivnosti u drugoj polovici 2008., kao i kontinuiranoj predanosti Međunarodnog suda izgradnji kapaciteta pravosudnih sistema na području bivše Jugoslavije i poduzetim koracima na očuvanju naslijeđa Međunarodnog suda. Pozvao je međunarodnu zajednicu da osigura da Međunarodni sud dobije sredstva koja su mu potrebna za okončanje njegovog rada.

Tužilac je dao kratak pregled ostvarenog napretka u vezi s okončanjem suđenja i žalbenih postupaka, saradnjom država i interakcijom s domaćim tužiocima. Istaknuo je značajna hapšenja Stojana Župljanina i Radovana Karadžića i naglasio da je hapšenje dvojice preostalih optuženih u bjekstvu trenutno najveći prioritet Tužilaštva. Ističući značaj i složenost svih tekućih i preostalih predmeta, tužilac Brammertz je izjavio da će se suđenja nastaviti 2009. i 2010. godine, te pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi da pruža podršku tako što će osigurati sredstva neophodna za uspješno okončanje mandata Međunarodnog suda.

Sekretar Holthuis je iskoristio priliku da govori o mjerama koje je Međunarodni sud poduzeo u vezi s pružanjem podrške suđenjima optuženim koji se sami zastupaju.

Diplomatski brifinzi održavaju se dva puta godišnje i omogućavaju predsjedniku, tužiocu i sekretaru Međunarodnog suda da članove diplomatskog kora obavijeste o najnovijim aktivnostima organa koji čine Međunarodni sud, saopćeno je iz ICTY-ja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: