Ponudili alternativni link
0

Oboren site WikiLeaksa

SRNA
Internet stranica WikiLeaksa oborene je sinoć, ubrzo poslije objavljivanja na više desetina hiljada novih tajnih depeša američkog State Departmenta.

"WikiLeaks.org je predmet cyber napada", saopštila je grupa u poruci objavljenoj kasno sinoć preko društvene mreže Twitter.

U poruci se navodi da su "još pod napadom" i posjetiocima ponudila link <a class="text-vijesti hover:underline" <a class="text-vijesti hover:underline" href="http://www.cablegatesearch.net/search.php">cablegatesearch.net</a> na kome mogu da potraže depeše na kopiranom siteu na drugom sereveru ili iz drugog sitema pretrage. 

Ovaj cyber napad je očigledno uslijedio nakon što su aktuelni i bvši američki zvaničnici potvrdili da su nedavno objavljene depeše i izrazili zabrinutost za zaštitu izvora.

New York Times potvrdio je da u nekim od 133.887 depeša koje su objavljene prošle sedmice na WikiLeaksu sadrže imena lica koja su često anonimno razgovarala sa američkim diplomatama, a što je WikiLeaks juče demantovao. 

Za sada ne zna ko stoji iza web napada na siteu WikiLeaks, navodi AP.

Site WikiLeaks, koji je kreirao Australijanac Julian Assange, stekao je međunarodnu popularnost nakon što je objavio hiljade tajnih dokumenata američke diplomatije.
Krajem jula prošle godine WikiLeaks je objavio više od 90.000 depeša koje se tiču operacija koje su vodile Amerika i njeni saveznici u Iraku i Avganistanu u periodu od januara 2004. do decembra 20009. godine.

Site je potom 29. novembra objavio više od 250.000 depeša u kojima se pominju brojni svetski lideri.