Sadrže imena povjerljivih izvora
0

SAD i Australija zabrinuti zbog depeša na Wikileaksu

FENA
Sjedinjene Držve izrazile su zabrinutost zbog opasnosti koju po pojedince ima najnovije objavljivanje američkih diplomatskih depeša na websiteu WikiLeaks, jer mnogi od tih dokumenata sadrže imena povjerljivih izvora.

Istovremeno, i Australija je osudila objavljivanje tajnih depeša, nazivajući taj potez WikiLeaksa "nevjerovatno neodgovornim" budući da se u jednom od tih dokumenata navode imena Australaca koji su, kako se sumnja, povezani s jemenskim teroristima.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland nije potvrdila vjerodostojnost depeša koje su nedavno objavljene, ali je rekla da "SAD oštro osuđuje svako protuzakonito objavljivanje povjerljivih informacija".

"Pored toga što šteti našim diplomatskim naporima, to dovodi u opasnost pojedince, ugrožava našu državnu sigurnost i podriva naše nastojanje da s drugim zemaljama rješavamo zajedničke probleme", rekla je Nuland, javio je AFP.

Među 133.887 povjerljivih i tajnih dokumenata koji su nedavno objavljeni na WikiLeaksu, mnogi sadrže imena povjerljivih izvora.

U depeši iz američke ambasade u Canberri od januara 2010. godine preporučuje se da se za 11 Australaca uvede zabrana letenja i da se prati kretanje još12 osoba.

Glavni tužilac Australije Robert McLeland istakao je da je WikiLeaks u prošlosti redigovao dokumenta kako ne bi bila ugrožena sigurnost, što sada nije učinjeno.

Ubrzo nakon objavljivanja depeša američkog State Departmenta, site WikiLeaksa je oboren sinoć u očiglednom web napadu, a posjetioci su preko naloga na Twitteru upućeni da povjerljive dokumente potraže na kopiranom siteu na drugom serveru ili iz drugog sistema pretrage "cablegatesearch.net".