Brazil
0

Oboren policijski helikopter u Rio de Janeiru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje su dva policajca poginula u subotu, a četiri ranjena u eksploziji helikoptera na koji su pucali pripadnici bandi krijumčara droge koji su prethodno zapalili pet autobusa i jednu školu, izvijestili su brazilski mediji.

Krijumčari droge su zapalili autobuse odgovarajući time na akciju policije, izvijestio je dnevnik "Globo" na svojoj web stranici, na kojoj su prikazane slike uništenog helikoptera i vozila u plamenu.

Kako je objavio dnevnik, u nasilju su poginula i tri kriminalaca.

"Kriminalci su pogodili helikopter i pilot je letjelicu prinudno spustio na jedan nogometni stadion", izjavio je agenciji Reuters major Oderley Santosh iz vojne policije.

U helikopteru je bilo šest policajaca koji su učestvovali u operaciji u jednoj od više stotina favela, siromašnih četvrti Rija, koja se nalazi pod kontrolom naoružanih bandi krijumčara droge, saopćila je policija.

Helikopter je eksplodirao nakon slijetanja, a četvorica preživelih policajaca zadobila su opekotine, navedeno je u saopćtenju.

Reč je o jednom od najtežih incidenata u Riju, dvije sedmice nakon što je taj grad izabran za domaćina Olimpijskih igara 2016., usprkos bojazni zbog visoke stope nasilja i loše sigurnosti, navela je britanska agencija.