Ratne igre u diplomatiji
906

Obmane iz kuhinje ministra Lavrova, ko to ratuje iz BiH u Ukrajini?

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas je pokušao dezavuisati javnost iznoseći teze kako su plaćenici iz Bosne i Hercegovine upućeni u Ukrajinu da bi eventualno ratovali na strani te zemlje.
Lavrovu su brzo odgovorili iz Ministarstva sigurnosti BiH kazavši kako se u ovom trenutku, prema dostupnim podacima, nijedan državljanin BiH ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga.

Lavrov vjerovatno zna, ali prešućuje, kako je jedini državljanin BiH kojem se sudilo za ratovanje u Ukrajniji bio Gavrile Stević, a on se borio na strani proruskih separatista u Donbasu.

"Kosovo i neki drugi dijelovi Zapadnog Balkana postaju leglo kriminala. Postoje teroristi, dileri droge. To je mjesto za regrutaciju plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju, uključujući i Sjedinjene Države. Postoje informacije da se plaćenici regrutiraju na Kosovu, u Albaniji, Bosni i Hercegovini i šalju u Donbas, između ostalog, kako bi Rusiju izbacili iz ravnoteže. Sada ponovno provjeravamo tu informaciju", rekao je Lavrov danas.

Odgovorila mu je i ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, kazavši kako kako bi zvaničnici zemalja u javnosti trebali iznositi samo provjerene informacije.

"Mi ćemo uputiti službeni upit Ambasadi Rusije u Sarajevu u vezi sa ovom izjavom. Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u BiH nadam se da ih je i prije nego ih je javno objavio podijelio sa našim sigurnosnim službama", rekla je Turković.

Lavrov zaboravlja da su u našoj zemlji devedesetih godina ratovali plaćenici iz njegove zemlje te bili dio najstrašnijih zločina u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Diplomatija je možda ovo što dolazi s njegove strane, ali je u koliziji s istinom.