Svijet
0

Objektivom aparata zabilježio svakodnevni život današnjeg Ku Klux Klana

Klix.ba
Iako je prošlo nekoliko desetljeća od nasilnih mjera i linčovanja Afroamerikanaca, Klu Klux Klan i dalje djeluje širom Sjedinjenih Američkih Država te nastavljaju zagovarati prevlast bijele rase nad ostalim rasama.

Ku Klux Klan djeluje u 41 američkoj saveznoj državi i broje između 5.000 i 8.000 aktivnih članova. Članovi su podijeljeni u lokalne organizacije, poput Vitezova Ku Klux Klana.

Fotoreporter Anthony S. Karen je osam godina proveo unutar redova Ku Klux Klana objektivom svog aparata dokumentujući njihovo djelovanje.

Istakao je da se tokom rada trudio biti objektivni posmatrač koji svaku osobu prihvata onakvom kakva jeste, a taj stav mu je pomogao da dobije pristup svim pojedinostima i dešavanjima unutar organizacije koja zagovara prevlast bijelih protestanata u SAD-u.

Nije mu bilo jednostavno dobiti dozvolu od Ku Klux Klana, ali su na kraju ipak pristali dopustiti mu da uđe u njihov svijet. Najprije su mu dozvolili snimanje ceremonije spaljivanja krsta, ali pod njihovim uvjetima.

Nakon toga, Karen se sastao sa vođom jedne od najvećih organizacija Ku Klux Klana koji mu je dozvolio da prisustvuje svim događajima koje on organizuje.

To što ga je vođa prihvatio otvorilo mu je vrata i u drugim organizacijama koje zagovaraju superiornost bijele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam.

Fotograf je prisustvovao okupljanjima članova, njihovim sastancima, takozvanim roštiljima jedinstva, pa čak i vjenčanju članova klana.

Njihovo povjerenje stekao je fotografišući ih samo uz njihovo dopuštenje.

"Kad osjete da ih poštujem kao osobu oni jednostavno zaborave na fotoaparat, opuste se i tada nastaju najbolje fotografije", kazao je Karen za Business Insider dodavši da današnji članovi Ku Klux Klan žele biti dio organizacije čiji su članovi isključivo bijelci i koja se protivi homoseksualnosti, međurasnim odnosima i ilegalnoj imigraciji.

Najveća organizacija Ku Klux Klana naziva se Vitezovi Ku Klux Klana i sjedište joj je u Harrisonu. Svake godine održavaju kongres pod nazivom "Vjera i sloboda", a održava se na imanju koje je u vlasništvu organizacije.

Kongresu prisustvuju čitave porodice.

Fotograf je istakao i to da članovi Klana izbjegavaju sukobe, ali da se ipak dešavaju i to najviše tokom javnig događaja.

Jednom takvom sukobu Karen je svjedočio tokom protesta u Tupelu koji su organizovani protiv ilegalne imigracije i lokalnih seksualnih prijestupnika. Inače, to je bio prvi put od 1970. godine da Ku Klux Klan u većem broju dođe u Tupelo.