|

Objavljeno sve o nuklearnom programu

Objavljeno sve o nuklearnom programu
0
F
FENA
30.11.2010. u 20:52
3
komentara
0

dijeljenja
Objavljeno sve o nuklearnom programu Foto: AFP
Sjeverna Koreja, poznata kao iznimno zatvorena zemlja, u utorak je ponosno istaknula podatke o svom nuklearnom programu, objavivši kako posjeduje na hiljade centrifuga u pogonu, osiguravajući na taj način pažnju svjetske zajednice.
Otkriće Pyongyanga o nuklearnom programu i procesu obogaćenja urana, što je drugi korak u procesu stvaranja nuklearne bombe, uslijedio je samo sedam dana pošto su vojne snage Sjeverne Koreje granatirale južnokorejsko ostrvo, pri čemu su poginule četiri osobe, među kojima i dvoje civila.

Stručnjaci su iznenađeni u kolikoj je mjeri sofisticirana tvornica za obogaćenje urana i reaktor u glavnom sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu, što su ga vidjeli američki naučnici početkom mjeseca. Međutim ne postoji način da se navedeni podaci provjere.

SAD Sjevernu Koreju vidi kao potencijalnu opasnost od širenja nuklearnog oružja. Zapad smatra da Sjeverna Koreja informacijama o nuklearnim saznanjima snabdijeva Siriju te vjerojatno Iran.

"Trenutno traje izgradnja modernog reaktora, a operabilna je i tvornica u kojoj se na moderan način obavlja proces obogaćenja urana - opremljena s nekoliko hiljada centrifuga, što jamči snabdijevanje gorivom", piše list Rodong Sinmun.

"Planovi koji se odnose na razvoj nuklearne energije postat će još primjenjiviji u mirotvorne svrhe u budućnosti", piše list, a prenosi državna novinska agencija KCNA.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...