"Vulkan dokumenti"
0

Objavljeno stotine stranica dokumenata koji pokazuju kako Putin koristi cyber prostor za propagandu

V. K.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Britanski The Guardian objavio je detalje dokumenata koje je otkrio ruski zviždač koji je ljut zbog rata u Ukrajini i dešavanja u ovoj državi, a koji se tiču podataka o Putinovom načinu cyber ratovanja.

Između ostalog, dokumenti su otkrili rad kompanije koja je radila na jačanju sposobnosti Vladimira Putina za cyber ratovanje.

"Hiljade stranica otkrivaju kako su inžinjeni kompanije NTC Vulkan radili za ruske vojne i obavještajne agencije na podršci u operacijama hakovanja, obučavanja operativaca prije napada na nacionalnu infrastrukturu te širenje dezinformacija i kontroli dijelova interneta. Rad kompanije povezan je sa FSB-om, odnosno ruskom službom sigurnosti, ali i obavještajnom agencijom Rusije koja je zadužena za vanjska dešavanja", piše The Guardian.

Dokumenti koji se odnose na period od 2016. do 2021. godine, pokazuju kako je kompanija koristila nekoliko sistema za cyber napade.

"Jedan dokument povezuje Vulkanove alate za napade sa zloglasnom hakerskom grupom Sandworm. Drugi sistem, poznat kao Amezit, predstavlja alat za nadzor i kontrolu interneta u regijama pod ruskom kontrolom. Također, omogućava širenje dezinformacija putem lažnih profila na društvenim mrežama. Treći sistem pod nazivom 'Crystal-2V' predstavlja program obuke za cyber operativce o metodama potrebnim za rušenje željezničke, zračne i morske infrastrukture", pojašnjava se.

Iako je curenje ovakvih dokumenata rijetko, zviždač koji je medijima dostavio dokumente naglasio je kako ove informacije moraju znati svi.

"Ljudi bi trebalo da znaju koje su opasnosti od ovoga. Zbog događaja u Ukrajini odlučio sam da objavim ove informacije. Kompanija radi loše stvari, a ruske vlasti su kukavice. Nadam se da možete iskoristiti ove informacije da pokažete svijetu šta se dešava iza zatvorenih vrata", naglasio je zviždač.

U dokumentima se također pojašnjava kako je kompanija Vulkan imala glavnu ulogu u izgradnji sistema Amezit još 2016. godine.

"Jedan dio Amezita je okrenut prema domaćim vlastima, što omogućava operativcima da otmu i preuzmu kontrolu nad internetom ako izbije nemir u ruskom regionu, ili zemlja dobije uporište nad teritorijom u suparničkoj državi, kao što je Ukrajina. Internet sadržaj za koji se smatra da je politički štetan može se ukloniti prije nego što ima priliku da se proširi. Interni dokument od 387 stranica objašnjava kako Amezit radi. Vojsci je potreban fizički pristup hardveru i bežičnim komunikacijama. Kada kontrolišu prijnos, saobraćaj se može presresti. Vojni špijuni mogu identificirati ljude koji pretražuju internet, vidjeti čemu pristupaju na mreži i pratiti informacije koje korisnici dijele", pojašnjava se.

Vulkan dokumenti također pokazuju kako je ruska vojska unajmila privatnu kompaniju da napravi slične alate za domaću propagandu.

"Ovaj Amezit podsistem omogućava ruskoj vojsci da izvodi velike tajne operacije dezinformacije na društvenim mrežama i širom interneta, kroz kreiranje naloga koji liče na stvarne ljude na mreži ili avatare. Avatari imaju imena i ukradene lične fotografije, koje se zatim mjesecima kultiviraju kako bi se stvorio realističan digitalni potpis. Dokumenti sadrže snimke lažnih Twitter naloga i hashtagove koje je ruska vojska koristila od 2014. do ranije ove godine. Širili su dezinformacije, uključujući teoriju zavjere o Hillary Clinton i poricanje da je rusko bombardiranje Sirije ubilo civile. Nakon invazije na Ukrajinu, jedan lažni Twitter nalog povezan sa Vulkanom objavio je sadržaj: 'Odličan lider #Putin'", ističe se u izvještaju.

Također, naglašava se kako su do ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, timovi Vulkana putivali u zapadnu Evropu , posjećujući konferencije o IT i cyber sigurnosti, uključujući skup u Švedskoj, kako bi se družili sa zvaničnicima zapadnih zemalja.