Prirodna katastrofa
124

Objavljeni snimci novog snažnog zemljotresa u Turskoj: Građani u panici, dodatno urušavanje građevina

B. R.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Videozapisi slikovito prikazuju koliko su bili snažni današnji, posljednji zemljotresi na pograničnom području između Turske i Sirije. Svjedoče o panici među stanovništvom i urušavanju građevina koje su mnoge od njih oštećene u nedavnim razornim zemljotresima.

U trenutku danas najsnažnijeg zemljotresa, čija je magnituda prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) bila 6,4, mnogi su istrčali iz građevina u kojima su se zatekli.

Kako je objavila turska agencija za upravljanje katastrofama i hitnim situacijama (AFAD), među stanovništvom je zavladala panika. Na prvom snimku se vidi reakcija građana koji su bili u aerodromu u turskoj provinciji Hatay koji je jedna od 10 provincija koje su pogođene razornim zemljotresima.

[TWITTER]1627738890567094279[/TWITTER]

Ovom zemljotresu je prethodio niz manjih potresa, a od prije dvije sedmice kada su se dogodila dva razorna zemljotresa, u ovom području se tlo podrhtavalo više hiljada puta.

Najnoviji snimci potvrđuju navode građana da je usljed posljednjeg zemljotresa malo poslije 20 sati po lokalnom vremenu, čiji je epicentar bio u blizini grada Antakya koji je u provinciji Hatay na dubini od 10 kilometara, došlo do pomjeranja kućnih predmeta, a neki od njih su pali na pod.

Na snimcima se vidi i urušavanje građevina koje su oštećene razornim zemljotresima koji su se desili prije dvije sedmice. Zbog toga su nadležni pozvali građane da se ne približavaju oštećenim građevinama. Turski mediji nisu objavili da li je neko povrijeđen ili je poginuo usljed posljednjeg podrhtavanja tla koje se osjetilo i u Egiptu, Libanonu, Iraku, Palestini i Jordanu.

[TWITTER]1627734562087309321[/TWITTER]

Tursku i Siriju su prije dvije sedmice pogodila dva snažna zemljotresa - oba magnitude iznad sedam. Broj poginulih se približava 50.000, a materijalna šteta je u desetinama milijardi dolara. Od tada je na ovom prostoru bilo više hiljada manjih zemljotresa.