{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljeni dokumenti o svećenicima zlostavljačima djece

F
25.10.2010. u 09:44
0
4
Objavljeni dokumenti o svećenicima zlostavljačima djece
0
Objavljeni dokumenti o svećenicima zlostavljačima djece
Foto: PA
Oko 10.000 stranica dokumenata koji govore o obimu svećeničkog seksualnog zlostavljanja u južnoj Kaliforniji stavljeno na uvid javnosti sudskom odlukom.
Objavljivanje dokumenata tražili su advokati u ime 144 osobe, koje tvrde da su ih zlostavljali katolički svećenici.

Tužioci su 2007. godine postigli vansudsko poravnanje s katoličkom djecom u San Diegu, u iznosu od skoro 200 miliona dolara, ali je taj dogovor podrazumijevao da će nezavisni sudija ispitati zapečaćene podatke o svećenicima i odlučiti šta se od toga može objaviti.

Ta dokumenta, dosad zapečaćena, predstavljaju lične podatke koje je katolička crkva imala o 48 svojih svećenika, koji su optuženi ili osuđeni zbog seksualnog zlostavljanja, ili se njihova imena pominju u građanskoj parnici.

Advokati kažu da se iz objavljenih dokumenata vidi koliko je crkva znala o ponašanju svojih svećenika, čak decenijama prije nego što se prvi put javno čulo za to, kao i da su visoki crkveni dostojanstvenici premještali takve svećenike u nove parohije, ili ih slali u inostranstvo.

U dokumentima se, kao najteži, navodi slučaj svećenika Anthonyja Rodriga, koga je grupa roditelja prijavila 1976. godine zbog zlostavljanja njihove djece. On je poslan u psihijatrijsku kliniku, ali je kasnije vraćen na posao, uprkos suprotnim preporukama psihijatara.

Rodrigo je kasnije priznao da je tokom 25 godina zlostavljao po jedno dijete godišnje.

Tu je i slučaj svećenika Roberta Nicleborkea, koji je poslije žalbi također poslat na psihijatriju, da bi kasnije bio postavljen za direktora katoličke ustanove za poremećene dječake.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: