Ugrožena demokratija
16

Objavljeni do sada neviđeni snimci reakcije Nancy Pelosi na nered od šestog januara

F. H.
Foto: Twiitter / Screenshoot
Foto: Twiitter / Screenshoot
Nova snimka nereda 6. januara na američkom Kapitolu prikazuje predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi kako mirno pokušava preuzeti kontrolu nad situacijom dok se sklonila u Fort McNair, tri kilometra južno od Kapitola.

"Mora postojati neki način", rekla je kolegama, "možemo održati osjećaj koji ljudi imaju da postoji neka sigurnost ili neko povjerenje da vlada može funkcionirati i da možete izabrati predsjednika Sjedinjenih Država."

Zatim se neidentificirani glas ubacio s alarmantnom viješću: zastupnici na spratu su počeli stavljati maske za suzavac pripremajući se za proboj, a Pelosi je zamolila ženu da ponovi što je rekla.

"Vjeruješ li u ovo?" Pelosi je pitala drugog lidera Demokrata, Jima Clyburna iz Južne Karoline.

Nikada prije viđeni videosnimci koje je u četvrtak prikazao odabrani odbor Zastupničkog doma koji istražuje prošlogodišnje nemire pokazuju kako su Pelosi i drugi čelnici, uključujući republikanske saveznike Donalda Trumpa, odgovorili na pobunu.

Snimke nude rijedak uvid u reakcije u stvarnom vremenu najmoćnijih članova Kongresa dok su se trudili pridobiti potporu od svih dijelova vlade, uključujući agencije koje su izgleda bile loše pripremljene za haos, te iskaljivali bijes zbog predsjednika čiji ponašanje za koje su smatrali da im ugrožava živote.

U videima, Pelosi i čelnik većine u Senatu Chuck Schumer pregovaraju s guvernerima i sigrunosnim dužnosnicima kako bi pokušali dovesti nacionalnu gardu do Kapitola dok su policajci brutalno premlaćivani ispred zgrade.

Raspoređivanje garde odgođeno je satima jer je Trump stajao po strani i učinio malo da zaustavi nasilje svojih pristaša.

U odvojenom dijelu snimke do koje je došao CNN šef kabineta govori Pelosi da je tajna služba odvratila Trumpa od dolaska na Kapitol. Pelosi odgovara govoreći: "Ako dođe, izbiti ću ga."

Snimka, koju je snimila Pelosiina kći, Alexandra, redateljica dokumentarnih filmova, prikazana je tijekom 10. saslušanja odbora kao ilustracija nedjelovanja predsjednika pred ozbiljnom opasnošću koju su predtsavljali demonstranti taj dan.

"Dok je predsjednik iz svoje trpezarije gledao krvavi napad na Fox Newsu, članovi Kongresa i drugi vladini dužnosnici zakoračili su u ogromnu prazninu vodstva koju je stvorila predsjednikova hladnokrvna i postojana pasivnost tog dana", rekao je demokratski kongresman Jamie Raskin.

Zabrinutost nije bila teoretska. Otprilike u 15 sati, dok je Trumpova lojalistica ispred Pelosinog ureda uperila prstom i vikala: "Odmah je izvedite!" i, "Ulazimo ako je ne izvedeš van!" Pelosi je bila u sobi sa Schumerom, koji je rekao: "Pozvat ću glavnog tajnika DoD-a."

Odbor Predstavničkog doma za šesti januar jednoglasno je u četvrtak izglasao sudski poziv Trumpu, zahtijevajući njegovo lično svjedočenje nakon što je otkriven zapanjujući novi video bliskih suradnika koji opisuju njegov višedijelni plan da poništi svoj izborni poraz 2020. godine i koji je doveo do napada njegovih pristaša na Kapitol.