Brahim Aoussaoui
194

Objavljeni detalji o napadaču iz Nice: U Francusku došao vozom iz Italije

N. V.
Napadač je 21-godišnjak koji je u Francusku stigao 9. oktobra (Foto: EPA-EFE)
Napadač je 21-godišnjak koji je u Francusku stigao 9. oktobra (Foto: EPA-EFE)
Napadača koji je u Notre Dameu u Nici ubio tri osobe, francuska policija je teško ranila i hospitalizirala, a antiteroristički državni tužilac je ispitao i iznio detalje o njegovom identitetu.

Tužilac Jean-Francois Richard navodi da je napadač Brahim Aoussaoui iz Tunisa, te da je 1999. godište. U Francusku je došao vozom iz Italije i sa sobom nosio dokument italijanskog Crvenog krsta.

Istražni organi su uspjeli da utvrde detaljno kuda je putovao pa su tako izvijestili da je napadač u Italiju došao 20. septembra preko ostrva Lampedusa, a da je u Pariz otputovao 9. oktobra vozom. Sa sobom je nosio primjerak Kur'ana i imao je torbu u kojoj su se nalazila dva neiskorištena noža, naveo je tužilac.

Osumnjičenog su kamere snimile na željezničkoj stanici u Nici odakle je pješačio 400 metara do crkve Notre Dame gdje je i izvršio napad, piše AP.

Tužilac je detaljno opisao i užasnu scenu koju je zatekao u crkvi, a navodi da je jedna od žrtava uspjela pobjeći iz crkve do obližnjeg restorana, no da nije dugo preživjela. Svjedoci i policajci navode da je napadač uzvikivao "Allahu Akbar" i nakon što je teško ranjen.

Tokom dana u Francuskoj su se desila još dva napada nakon čega je predsjednik Emmanuel Macron rekao da će povećati broj vojnika u oblastima oko škola i vjerskih objekata sa 3.000 na 7.000.