Kupovina utjecaja
43

Objavljena fotografija torbe s eurima koju je dobio Dodikov miljenik Heinz-Christian Strache

I. P.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Bivši čelnik austrijske Slobodarske partije (FPO) i bivši vicekancelar Austrije Heinz-Christian Strache ponovo je u središtu skandala, samo nekoliko mjeseci nakon što je morao istupiti sa pomenutih pozicija zbog spornog videa u kojem Rusima prodaje svoj utjecaj u zamjenu za podršku na narednim izborima.
Naime, listovi Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung došli su do fotografije za koju se tvrdi da predstavlja torbu sa novcem koju je Strache primio 2014. godine od stranih državljana, osoba koje dolaze iz Istočne Evrope, a najvjerovatnije iz Ukrajine.
U torbi se nalazi veliki broj novčanica u apoenima od 50 i 100 eura, a bivšem zamjeniku kancelara predata je u Beču. Fotografiju je navodno kreirala osoba vrlo bliska Stracheu u spomenutom periodu, a zbog blizine torbi pretpostavlja se da je riječ o jednom od tjelohranitelja.

Kako se piše u listu Der Spiegel, ovo je samo jedna u nizu torbi punih novca kojim se, pretpostavlja se, kupovao Stracheov utjecaj nekoliko godina prije nego je došlo do skandala koji ga je koštao pozicija.

Podsjećamo, na spomenutom videu se vidi kako Strache i još jedan član njegove FPO, Johann Gudenus, razgovaraju sa ženom koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha. Razgovarali su o tome kako ona može podržati njihovu kampanju tokom općih izbora 2017. godine u Austriji u zamjenu za privilegije u dobivanju vladinih ugovora u području građevinarstva.

Video je bila namještaljaka za Strachea, a koja djevojka je samo glumila Ruskinju porijeklom je iz BiH. Također, u cijelu priču su bila upletena i dva državljanina Bosne i Hercegovine.

Inače, Milorad Dodik je bio fan Strachea, a član Predsjedništva BiH je duboko vjerovato da je nevin čak i nakon objave videa u javnosti.