Bio je omiljeni dječak
0

Objavljena fotografija školarca Obame u Indoneziji

Sarajevo-x.com
Barack Obama (C) u društvu prijatelja u Indoneziji
Barack Obama (C) u društvu prijatelja u Indoneziji
Samo nekoliko dana prije zvanične posjete Baracka Obame Indoneziji mediji su objavili fotografiju staru 40 godina na kojoj se nalazi školarac Obama sa svojim prijateljima iz Indonezije.

Fotografiju je Associated Pressu ustupila Hadi Surya Dharma, Obamina prijateljica iz djetinjstva.

Barack Obama, čiji je otac Kenijac, a majka Amerikanka preselio se u Indoneziju još kada je imao sedam godina. Nedugo nakon toga Obamina majka se udala za jednog Indonežanina kojeg je upoznala tokom studija na Univerzitetu Havaji.

Porodica Obama živjela je u Menteng Dalamu, na području Jakarte. Tamošnje stanovništvo još uvijek se sjeća dječaka kojeg su zvali Barry.

"Bio je dobrodošao u svačiju kuću. S lokalnom djecom se neprestano igrao. Bio je dijete Menteng Dalama, šta još da kažem?“, ispričala je Coenraad Satja Koesoemah, žena koja je porodici Obama dala sobu, a u zamjenu Barackova majka ju je podučavala engleskom.

Navodno, Obama je na početku imao manjih problema u savladavanju indonezijskog jezika, no ubrzo ga je u potpunosti naučio.

Bio je omiljeni učenik, učitelji su ga iznimno voljeli kao i ostale školske kolege, no istina je da su ga nerijetko zadirkivali zbog njegovog izgleda.

"Jedan od razloga zbog čega je Obama danas tako cool i neratoboran je zbog toga što je još u najranijem djetinjstvu naučio da se nosi sa zadirkivanjem zbog kulturoloških razlika. To je ovdje igra, ali trik je u tome da pokažete kako vam to uopšte ne smeta“, kazao je Kay Ikranagara koji je radio sa Barackovom majkom.

Obama, danas predsjednika SAD-a, u Indoneziji je živio četiri godine, a zatim se sa majkom vratio na Havaje gdje je živio sa bakom i djedom.