Sunday Times
0

Barack Obama ne mari za Evropu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kada se američki predsjednik Barack Obama sam predstavio kao "prvi pacifički predsjednik", mnogi su mislili da time ukazuje na mjesto rođenja - Havaje i godine koje je s majkom proveo u Indoneziji.

Nakon godinu dana od dolaska na vlast postalo je jasno da američkog predsjednika interesira građenje odnosa s novim pacifičkim silama, a ne gajenje starih prijateljstava s evropskim saveznicima, piše Sunday Times.

Ovo je još jedan podsjetnik na činjenicu da Obama osobno ima vrlo malo veze s evropskim naslijeđem; za razliku od svojih prethodnika, on se i ne trudi da njeguje prijateljstva s evropskim liderima, usmjerivši se umjesto toga na odnose s Kinom, Indijom, Brazilom i Rusijom.

Paradoksalno je to što su Evropljani Obamu dočekali kao jednog od svojih, a sada osjećaju da njega uopće nije briga; jedini lider za koga je pokazao zanimanje je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Ovo naročito pogađa Britance, kojima je stalo do tradicionalnoga "specijalnog odnosa"; sa svoje strane, Obama je u svojoj biografiji iznio kako su britanski vojnici tukli njegovog djeda u kolonijalnoj Keniji.

List prenosi i da se Obama nije pojavio na godišnjem evropsko-američkom samitu u Madridu u maju, a da gostujućeg španjolskog premijera Jose Luisa Zapatera, ubrzo potom, nije udostojio nijednim osobnim susretom u Washingtonu.

Prvi evropski lider koji je pozvan na večeru u Bijelu kuću, krajem ovog mjeseca, francuski je predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je inače, vrlo kritičan prema Obami, piše Sunday Times.