Najmanje 44 mrtvih
12

Objavljen video jučerašnjih bombaških napada IDIL-a na koptske crkve u Egiptu

Klix.ba
Screenshot
Screenshot
Prema posljednjim informacijma, najmanje 44 osobe su poginule, a više od stotinu je povrijeđenih u jučerašnja dva bombaška napada IDIL-a na koptske crkve u Egiptu. Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje objavilo je i videosnimak napada.

Prva jučerašnja eksplozija desila se u koptskoj crkvi Svetog Georgea u gradu Tanta, kada je poginulo 27 osoba, a najmanje još 60 povrijeđeno. Potom je uslijedila i druga eksplozija ispred koptske crkve Svetog Marka u Aleksandriji, gdje je poginulo 17 ljudi. Među poginulima u ovom napadu su i četiri policajca, saopćili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta.

Nakon napada, predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi proglasio je tromjesečno vanredno stanje u ovoj zemlji. Sisi je najavio odlučnu borbu protiv terorizma i svih stranih sila koje, kako je kazao, žele destabilizaciju Egipta.

Podsjećanja radi, nasilje nad koptskim kršćanima poraslo je proteklih godina, a posebno od 2013. godine kada je vojska skinula s vlasti predsjednika Muhameda Mursija i pokrenula progon islamista, piše BBC.