Krv i strah
6

Objavljen snimak učenika s Floride koji se skrivaju dok napadač puca po školi

Klix.ba
Dok je 19-godišnji Nikolas Cruz nasumično pucao po srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, na Floridi, učenici i njihovi profesori skrivali su se po učionicama.

CBS News objavio je videosnimak koji je snimio neko od učenika, a koji pokazuje uznemirene učenike koji se kriju ispod stolova i stolica dok se u pozadini čuju rafali i neprekidno vrištanje učenika.

Jillian Davis je za Reuters ispričao kako je Cruz uvijek pričao o noževima i puškama, ali ga niko nije ozbiljno shvatao.

Učenik Geovanni Vilsant ispričao je kako je bio na času kada je aktiviran protupožarni alarm, nakon čega su svi krenuli napuštati učionice.

"Dvije minute poslije čuli smo pucnjavu. Bježao sam prema izlazu, a u jednom trenutku sam vidio tri tijela u velikoj lokvi krvi. Nisu se micali, krvi je bilo posvuda", ispričao je.

Šesnaestogodišnji Kyle Yeoward ispričao je za Reuters da se sa još 15 kolega skrivao u ormaru dva sata.

Uznemireni roditelji sve vrijeme su zvali svoju djecu.

"Bilo je apsolutno zastrašujuće. Ne vjerujem šta se dogodilo", rekla je za CNN Lissette Rozenblat, čija je kćer za vrijeme pucnjave bila u školi.

Cruz se kasnije predao policiji bez borbe. Bivši je učenik škole, a izbačen je iz disciplinskih razloga. Bio je naoružan poluatomatskom puškom AR-15 koja se u SAD-u može lako nabaviti. Njegov Instagram profil prepun je uznemirujućih fotografija na kojima pozira s oružjem, često prekrivenog lica.

"Bio je lud jer je volio ubijati male životinje. Imao je poremećen um. Bio je rasista i potpuno lud", rekao je jedan Cruzov poznanik.