"Ovo su papiri"
13

Objavljen snimak razgovora na kojem Trump govori o tajnim dokumentima, spominjao i napad na Iran

V. K.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Američki CNN ekskluzivno je objavio snimak iz 2021. godine na kojem bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u New Jerseyu raspravlja o držanju tajnih dokumenata koji nisu deklasificirani.
Snimak koji je prvi put emitovan na CNN-u uključuje nove detalje iz razgovora koji su ujedno ključni dokaz u optužnici specijalnog tužioca Jacka Smitha protiv Trumpa, a kojeg se tereti za pogrešno rukovanje povjerljivim informacijama.

Kako se navodi, snimak uključuje i trenutak kada Trump ukazuje da drži tajni dokument Pentagona sa planovima za napad na Iran.

"Ovo su papiri", rekao je Trump.

Također na snimku se može čuti kako se Trump sa saradnicima šali i na račun mailova Hillary Clinton.

"Hillary bi to stalno štampala, znaš. Njene privatne mailove", rekao je Trumpov saradnik.

Trumpove izjave na videosnimku, u kojima se kaže da su "ovo papiri" te da se poziva na nešto što bi trebalo biti "veoma povjerljivo", mogle bi potkopati njegove tvrdnje koje je iznio u intervjuu za Fox News, a gdje je izjavio kako nije imao nikakve dokumente kod sebe.

"Nije bilo nikakvog dokumenta. To je bila ogromna količina papira i svega ostalog što govori o Iranu i drugim stvarima. Možda su zadržani, ali to nisu bili dokumenti. Nije se mogla skinuti tajnost sa toga. To su bile priče iz novina, časopisa, brojni članci", poručio je Trump.

Prema audisnimku koji je objavljen, Trump je govorio i o Iranu.

"Samo sam razmišljao, jer smo razgovarali o tome. I znate, htjeli su da napadnu Iran. Ovo su papiri. Ovo je uradila vojska i dala meni. Kao predsjednik sam mogao skinuti oznaku 'tajno. Sada ne mogu, ali znaš, ovo je još uvijek tajna", rekao je Trump.