Počinje suđenje
29

Donald Trump i detalji optužnice kao iz filma: "U problemu smo, ali zar to nije interesantno?"

Piše: V. Karić
Trump se suočava sa izuzetno teškim optužbama (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Trump se suočava sa izuzetno teškim optužbama (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump danas će u poslijepodnevnim satima po američkom vremenu prvi put izaći pred sud u Miamiju čime će i zvanično započeti proces protiv njega.

Kako je ranije saopćeno, Trump se suočava sa ukupno 37 tačaka optužnice od čega se 31 tačka odnosi na namjerno zadržavanje informacija koje se tiču nacionalne odbrane.

Istragu protiv Trumpa vodit će specijalni savjetnik Ministarstva pravde SAD-a Jack Smith. Koliko je optužnica protiv Trumpa ozbiljna obrazložio je i bivši američki državni tužilac William Barr.

Iako je Barr obavljao funkciju tužioca u Trumpovom mandatum, naglasio je kako je optužnica protiv bivšeg predsjednika izuzetno ozbiljna.

"Bio sam šokiran stepenom osjetljivosti ovih dokumenata i koliko ih je bilo. Mislim da su te tačke po Zakonu o špijunaži, a koje navode da je namjerno zadržavao dokumente, prilično argumentovane. Ako je čak i polovina tačaka istinita, onda je Trump 'gotov'. To je vrlo detaljna optužnica", rekao je Barr.

Šta piše u detaljima optužnice?

Nakon što je saopćeno kako će se Trumpa teretiti po 37 tačaka optužnice, objavljen je i dokument u kojem se nalazi detalji cijelog procesa.

Na 44 stranice, tužioci su naglasili kako je Trump u kutijama koje je držao u Bijeloj kući arhivirao novine, izvještaje iz medija, zvanične dokumente, ali i ono najgore - povjerljive dokumente o odbrani i vojnim kapacitetima Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja kao i dokumente o nuklearnom programu.

Kutije u kojima su bili pohranjeni dokumenti
Kutije u kojima su bili pohranjeni dokumenti

"Nakon što je napustio Bijelu kuću Trump je naredio da se kutije koje su sadržavale povjerljive dokumente prebace na Floridu u njegovu rezidenciju Mar-a-Lago.

U detaljima se spominje i razgovor dvojice Trumpovih zaposlenika koji su razgovarali o tome gdje bi se kutije sa dokumentima trebale prebaciti kako bi se napravio prostor za smještanje novih dokumenata.

"Možemo napraviti prostor ukoliko dokumente prebacimo u kupatilo", naveo je jedan od zaposlenika.

Kutije u kojima su bili pohranjeni dokumenti
Kutije u kojima su bili pohranjeni dokumenti

Određene kutije, kako se navodi u optužnici, prebačene su u skladište, a prema informacijama koje se navode Trump je na tom mjestu smjestio više od 80 kutija sa dokumentima.

Najozbiljniji dio optužnice odnosi se na činjenicu da je Trump u julu 2021. godine, kada više nije bio predsjednik, dao intervju kojem su prisustvovala i dva njegova zaposlenika.

Razgovor je sniman, a Trump je tokom intervjua govorio i o dokumentima koji se odnose na napade na jednu od država u svijetu.

"Oni su rekli da ja želim napasti Državu A. Zar to nije zanimljivo? Imam mnogo papira o tome. Pogledaj. Naravno, ovo nemoj snimati. Predstavili su mi ovo. To nisam uradio ja nego vojni zvaničnik. Ovo su tajne informacije. Pogledaj, zar to nije nevjerovatno", dio je Trumpovog razgovora koji se navodi.

Dio razgovora Trumpa i zaposlenika
Dio razgovora Trumpa i zaposlenika

Također, navodi se kako je jedan od uposlenika upozorio Trumpa da je riječ o povjerljivim dokumentima i da sada zbog toga može imati problem.

"Kao predsjednik mogao sam deklasifikovati ove dokumente. Sada ne mogu, ali su oni i dalje tajni. Zar to nije interesantno?", pitao se Trump.

"Trump i Nauta su se svjesno upustili u obmanjujuće ponašanje prema drugoj osobi s namjerom da navedu lice da uskrati zapisnik, dokumente i predmete iz službenog postupka. Trump je pokušao uvjeriti advokata da sakrije dokumente", navodi se.

Kada je riječ o kutijama sa dokumentima, izvještaji pokazuju kako je Trumpov pomoćnik Walt Nauta bio svjestan sadržaja ovih dokumenata.

"Nauta je pronašao nekoliko kutija sa sadržajem koji je označen pod oznakom 'tajno', što znači da su dokumenti bili samo dostupni članovima obavještajnih agencija iz Australija, Kanade, Novog Zelanda, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država", pokazuje optužnica.

Kutije u kojima su bili pohranjeni dokumenti
Kutije u kojima su bili pohranjeni dokumenti

U optužnici se navodi kako je FBI 2022. godine ispitivao Nautu o kutijama koje se navode u istrazi, ali da je on dao lažni iskaz.

"Nije znao da su Trumpove kutije donijete u rezidenciju kako bi ih on pregledao. Kada smo ga pitali zna li gdje su bile pohranjene Trumpove kutije prije nego što su stigle u rezidenciju, Nauta je lažno odgovorio: 'Volio bih, volio bih da vam mogu reći. Ne znam. Iskreno i jednostavno, ne znam", navodi se.

U svom izvještaju, FBI je naveo kako su kutije sadržavale 197 dokumenata od kojih je 98 označeno kao "SECRET", a 30 je imalo oznaku "TOP SECRET". Ostatak je bio upisan pod "CONFIDENTIAL".

"Neovlašteno otkrivanje ovih dokumenata moglo bi ugroziti nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, vanjske odnose i sigurnost vojske. Trump je pohranio svoje kutije koje sadrže povjerljive dokumente na različitim lokacijama uključujući plesnu salu, kupatilo i tuš te njegovu spavaću sobu", navodi se u objašnjenju optužnice.

Kako god završilo suđenje bivšem američkom predsjedniku, činjenica da se Trumpu na teret stavlja nevjerovatnih 37 tačaka optužnice sama po sebi predstavlja historijski trenutak.

Ukoliko se potvrdi da je Trump kriv za sve što se tereti, bivši američki predsjednik suočava se sa kaznom od najmanje 100 godina zatvora, ali i enormnom novčanom kaznom koja će iznositi nekoliko miliona dolara.

Iako će se o detaljima optužnice raspravljati narednih sedmica i mjeseci na sudu u Miamiju, Donald Trump već sada može reći kako je ušao u historiju Sjedinjenih Američkih Država i pravnog sistema države.

Povjerljivi dokumenti u kupatilu, kutije sa "američkim tajnama" koje se sele iz prostorije u prostoriju kao da je riječ o selidbi prosječnih građana i razgovori "uz kafu" o vojnim operacijama Sjedinjenih Američkih Država. Iako sve djeluje kao skica koju scenarista drži u ladici u slučaju "prodora inspiracije" za neki dobar film ili seriju, daleko je od toga.

Donald Trump nalazi se na prekretnici (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump nalazi se na prekretnici (Foto: EPA-EFE)

Sve su to dijelovi iz optužnice protiv Donalda Trumpa koji se tako, po ko zna koji put u životu, nalazi na prekretnici.

"Nisam kriv". Rečenica koju će Trump vjerovatno izgovoriti pred sudom u Miamiju duboko svjestan činjenice kako prava bitka tek počinje. Za razliku od turbulentnih perioda koji su mu ranije donosili bankrot, ovaj put problemi za njega su znatno veći od pukog gubitka novca.