Uznemirujući video
2

Objavljen snimak napada na policajce u Parizu

Klix.ba
Na društvenim mrežama pojavio se snimak napada u poznatoj aveniji Champs Elysees u Parizu tokom koje je jedan policajac ubijen, a dva su teško teško ranjena.

Podsjećamo, napadač se zaustavio automobilom u aveniji Champs Elysees ispred policijskog kombija. Zatim je izašao iz automobila i počeo pucati na policiju iz automatskog oružja. Policija je uzvratila vatru i hicem u grudni koš ubila napadača.

Napadač je identificiran pomoću papira koje je ostavio u automobilu, a francuski dužnosnici još uvijek nisu objavili ime napadača.

"Neću otkriti identitet jer su istrage i racije u toku. Više informacija bit će objavljeno u petak", rekao je tužilac François Molins.

Nekoliko sati nakon pucnjave teroristička grupa Islamska država (IDIL) preuzela je odgovornost za napad i u saopćenju objavljenom preko njihove novinske agencije Amaq identificirala napadača kao Abu-Yusufa al-Baljikija.

Francuski mediji pišu da je riječ o 39-godišnjem Karimu Cheurfi, poznatim pod nadimkom Abu Yusuf al-Beljiki. Cheurfi je rođen u predgrađu Pariza Livry-Gargan, a živio je u drugom pariskom predgrađu Chelles, Seine-et-Marne.

Francuskim vlastima poznat je od ranije, jer je 2003. godine bio osuđen na 20 godina zatvora zbog napada na policajca koje je počinio dvije godine ranije. Godine 2005. mu je kazna smanjena na 15 godina, a iz zatvora je pušten ranije.

Osim toga bio je poznat po nasilnim pljačkama, a u policijskoj evidenciji vodio se kao radikalni ekstremista.

Glasnogovornik francuskog ministarstva unutrašnjih poslova Pierre Henry Brandet saopćio je da su ranjeni policajci van životne opasnosti.