Rat uživo
2.1k

Objavljen snimak kako turski dron uništava Pancir S-1 u Siriji, isti koji je dobila i Srbija

I. Č.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Odmazda zbog 33 ubijena turska vojnika u Idlibu uslijedila je, uz ostalo, i tako što je uništen Pancir S-1 snaga sirijskog režima, javlja EHA News.
Pancir S-1, ruske proizvodnje, koji se koristi za uništavanje različitih zračnih ciljeva uništen je dronom koji kontroliše turska vojska. Radar je, kako piše EHA News, bio aktivan tokom napada bespilotne letjelice. Snimak je završio na društvenim mrežama.
TRT javlja da je turska vojska, osim toga, uništila i objekt za hemijsko ratovanje sirijskog režima u Alepu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili su telefonski da se uskoro sastanu kako bi razgovarali o nasilju u Siriji, dan nakon što je sirijski režim, koji podržava Rusija, ubio 34 turska vojnika.

U jučerašnjem zračnom napadu poginula su 33 turska vojnika u sirijskoj provinciji Idlib, dok je određeni broj vojnika povrijeđen. Turski zvaničnici napad su pripisali snagama Bashara al-Asada.

Podsjetimo, sistem protivazdušne odbrane Pancir S-1 od Rusije nedavno kupila Srbija, što je naišlo na kritike Amerike, tačnije State Departmenta.

"Pozivamo sve naše saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija pod Zakonom o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA)", saopćio je State Department.