Kritike generala SAD-a
67

Vučić sve više naoružava Srbiju ruskim oružjem i rizikuje američke sankcije

A. D.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Prihvatanjem sistema protivazdušne odbrane "Pancir S1" od Rusije odnosno naoružavanjem države oružjem iz Rusije, Srbija sve više rizikuje američke sankcije, smatraju analitičari.

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, američki general Frederick Ben Hodges upitao je povodom isporuke Srbiji prvog dijela ruskog PVO sistema "Pancir": Od koga Srbija smatra da treba da se brani, prenio je Glas Amerike.

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem “Pancir S” nepoznata je javnosti. Na svjetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14,6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije.

Pancir S1 sistem
Pancir S1 sistem

Sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, da i pored kritika američkog generala Srbiji zbog nabavke sistema "Pancir", ne smatra da će Srbija biti izložena sankcijama.

"Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji”, rekao je general Hodges.

Vučić mu je danas, pak, postavio kontrapitanje.

"Zbog čega ste generale kupovali helikoptere Hrvatima, ko njih ugrožava? A zbog čega ste Pancer haubice prodavali Hrvatima? I kako to da Albanci u Sjevernoj Makedoniji imaju sva prava, a Srbi u Crnoj Gori nemaju, to su sve pitanja na koja nema odgovora", rekao je Vučić.