Policajci snimali iz helikoptera
0

VIDEO / Objavljen novi snimak rušenja tornjeva u Americi

Sarajevo-x.com
Najstrašniji teroristički napad u Americi, rušenje tornjeva Svjetskog trgovinskog centra (WTC) 11. septembra 2001. godine, snimljen je iz više uglova i sa različitih mjesta, no prvi put je objavljen snimak načinjen iz policijskog helikoptera. Snimak je korišten tokom zvanične istrage o padu nebodera.

Policijski helikopter bio je na nebu tog kobnog 11. septembra i iz njega su načinjeni stravični snimci padanja blizanaca. Do sada u javnosti nije objavljen niti jedan snimak terorističkog napada iz ovog ugla.

Dok helikopter lebdi 100 metara iznad tornjeva kamera je usmjerena na zapaljeni krov i hvata trenutak kada se oblak dima izdiže, nakon što su avioni udarili u zgrade.

Potom helikopter slijeće u obližnji park, odakle nastavlja snimati, zabilježivši kako hiljade ljudi panično pokušavaju pobjeći, a nakon toga helikopter ponovo polijeće i bilježi užasne trenutke rušenja tornjeva i oblake dima koji gutaju grad. Na snimku se čuje i kako piloti vrište: "Srušili su čitav toranj!"

"Ovdje se dešava najveća katastrofa na svijetu", čuje se na snimku kako govori policajac pilot.

Snimak traje 17 minuta i korišten je kao dokazni materijal tokom zvanične istrage. Ove sedmice objavili su ga saradnici stranice Cryptome, a osim videa objavljene su i fotografije načinjene iz helikoptera tog kobnog dana, prenosi Daily Mail.

U terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine u New Yorku poginulo je 2.996 osoba, što je najveći broj žrtava nastradalih u miru u historiji SAD-a.