Ground Zero
0

Obama u New Yorku odao počast žrtvama 11. septembra 2001. godine

FENA
Američki predsjednik Barack Obama položio je u četvrtak u New Yorku vijenac na "nultu tačku", odajući počast žrtvama 11. septembra 2001. godine i to četiri dana poslije ubistva Osame bin Ladena, koji je "stajao" iza tog terorističkog napada. Predsjednik SAD-a je, bez ikakvog govora, položio vijenac, "sklopio ruke i zatvorio oči" na mjestu gdje je poginulo više od 2.750 osoba.

Tamo gdje su se do prije 10 godina nalazile kule-bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra (WTC), srušene u udarima dva oteta putnička aviona, sada je načinjeno obilježje žrtvama tog terorističkog zločina.

Polaganju vijenca prisustvovalo je nekoliko članova porodica žrtava, kao i gradonačelnik i guverner države New York i njujorški političari, s kojima se predsjednik pozdravio, prenose agencije.

To je prvi Obamin obilazak "nulte tačke" od kako je izabran za predsjednika SAD-a, u novembru 2008. godine.

On je prije toga posjetio vatrogasnu stanicu na srednjem Manhatttanu, čijih je 15 vatrogasaca poginulo prilikom rušenja WTC-a. Obama je tamo rekao da Amerika, uklanjanjem Osame Bin Ladena, šalje poruku da nikad neće zaboraviti terorističke napade od 11. septembra 2001. godine.

"Kada kažemo da nećemo nikada zaboraviti, mislimo ono što kažemo", rekao je predsjednik SAD-a, koji je razgovarao i podijelio skromni ručak s njujorškim vatrogascima.

Obama je na kratko obišao i policijsku stanicu na donjem Manhattanu, nedaleko od mjesta gdje se nalazio WTC. On je tamo rekao da će prijetnji biti i dalje, ali da žrtve terorističkih napada neće biti zaboravljene.

Istovremeno, kod Pentagona, u predgrađu Washingtona, koji je takođe bio meta napada 11. septembra 2001. godine potpredsjednik SAD-a Joe Biden položio je vijenac na spomenik žrtvama.

Od potvrđenih 2.977 žrtava te terorističke akcije, u njujorškom Svjetskom trgovinskom centru stradalo je 2.606 osoba, a u dva oteta aviona 147 putnika i članova posade.

U napadu na Pentagon poginulo je 125 osoba, kao i 59 putnika i članova posade aviona.

U četvrtom otetom avionu, koji se srušio kod Shanksville, u Pensilvaniji, poginulo je 40 putnika i članova posade. Pored njih, poginulo je i svih 19 otmičara.