Svijet
0

Objavljen izvještaj o kršenju sankcija Pjongjanga

SRNA
UN su, nakon nešto od više mjesec dana odgađanja i uglavnom zbog protivljenja Kine, objavile izvještaj o Sjevernoj Koreji u kojem je panel nezavisnih stručnjaka istraživao izvještaje o mogućim ugovorima za isporuku naoružanja Pjongjanga sa Sirijom i Mjanmarom.

Stručni panel predao je prošlog mjeseca izvještaj komitetu Vijeća sigurnosti UN za nadzor sankcija Sjevernoj Koreji.

Analitičari navode da su izvještaji stručnog panela UN o sankcijama veoma osjetljivi. Kina, koja je u izvještaju navedena kao tranzitna tačka za sjevernokorejska nezakonita kršenja odredbi povezanih sa naoružanjem, u prošlosti je spriječavala Vijeće sigurnosti da objavi izvještaje.

Prošlogodišnji izvještaj nikada nije objavljen.

Sličan izvještaj stručnog panela objavljen je istovremeno i za iransko kršenje sankcija UN uprkos tome što je postojalo strahovanje da će Rusija to spriječiti kao što je to Kina činila za tekstove o Sjevenroj Koreji.

"Kinezi su se napokon saglasili da dopuste da izvještaj dopre do javnosti. Zadovoljni smo jer će ljudi moći da ga prouče i analiziraju", rekao je jedan od diplomata iz Vijeća sigurnosti UN.

U izvještaju se ističe da Pjongjang i dalje nastavlja da se protivi sankcijama UN, mada panel nije dobio nove informacije o "kršenjima u koje spada transfer nuklearnog i drugog naoružanja za masovno uništenje ili balističkih projektila."

"Iako sve ukazuje na to da sankcije nisu doprinijele da Sjeverna Koreja obustavi zabranjene aktivnosti, ipak su ih usporili čime je nezakonita transakcija značajno otežana i samim tim skuplja", ističe se u izvještaju.

U jedan od slučajeva spada i osumnjičena nezakonita trgovina naoružanjem sa Sirijom a početkom godine prijavljena je komitetu za sankcije Vijeća sigurnosti UN.

Drugi slučaj obuhvata izvještaj u koji spada isporuka iz 2007. godine pogonskog goriva upotrebljivog za projektila "Skad" te druge predmete upotrebljive za balističke rakete.

Stručni panel navodi da je ispitana mogućnost da je Sjeverna Koreja imala dogovor sa Mjanmarom o saradnji u oblasti konvencionalnog naoružanja što je kršenje sankcija Vijeća sigurnosti UN usvojenih 2006. i 2009. godine nakon što je Pjongjang obavio nuklearne probe. U te sankcije spada i zabrana izvoza sjevernokorejskog naoružanja.