Odbačene kritike Vijeća sigurnosti UN
2

Sjeverna Koreja više ne poštuje sporazum sa SAD

SRNA
Sjeverna Koreja odbacila je danas kritike Vijeća sigurnosti UN zbog neuspjelog lansiranja rakete i naglasila je da više nije obavezna prema sporazumu sa SAD za moratorijum na raketne i nuklearne probe te inspekcije naoružanja. Savjet bezbjednosti UN juče je osudio Sjevernu Koreju zbog nedavnog lansiranja rakete i upozorio je na nove postupke ukoliko Pjongjang izvrši nuklearnu probu.

"Odlučno i u potpunosti odbacujemo bezrazložno ponašanje Vijeća sigurnosti UN za kršenje našeg legitimnog prava za lansiranje satelita", navodi se u saopštenju Pjongjanga, koje je prenijela državna novinska agencija KCNA.

U saopštenju se ističe da su postupak UN planirale SAD sa neprijateljskom namjerom da Sjevernoj Koreji uskrate pravo na vršenje mirnodopskog svemirskog istraživanja.

"Pošto su SAD kroz svoja neskrivene neprijateljska djela prekršile sporazum postignut sa Sjevernom Korejom 29. februara više nismo obavezni da ga se pridržavamo", navodi KCNA, ukazujući pri tom na dogovor o moratorijumu na nuklearne i raketne probe za pomoć u hrani.

Analitičari navode da je pod sumnjom i sudbina planirane posjete međunarodnih inspektora nuklearnom postrojenju u Sjevernoj Koreji, što je takođe bilo predviđeno sporazumom iz februara.