Motiv mržnja?
5

Objavljen identitet napadača na kršćansku školu u SAD: Transrodna amerikanka bivša učenica

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
I policije su objavili da je napadačica legalno nabavila dvije puške te da je u trenutku napada imala mapu škole i skice zgrade. Dodali su da je napadačica bivša učenica škole.

Ubijena napadačica koja je jučer ujutro u privatnoj kršćanskoj školi ubila šest osoba, uključujući i tri učenice, identifikovana je kao 28-godišnja Audrey Elizabeth Hale.

Šef policije u Nashvilleu John Drake, oslovio je napadačicu ženskom zamjenicom, ali je na pitanja novinara obrazložio da se Audrey Elizabeth Hall izjašnjava kao transrodna osoba.

[TWITTER]1640545519511404546[/TWITTER]

Iz policije tvrde da je napad bio detaljno isplaniran te da je u toku analiziranje manifesta i pisma napadačice koju je policija eliminisala brzo nakon pucnjave.

Pojedini američki mediji su objavili da bi motiv mogla biti odluka države Nashville da zabrani promjenu spola maloljetnicima.

Hale je imala crvenu kapu, maskirne pantalone i zaštitni prsluk. Hale je u jednoj ruci nosila jurišnu pušku, dok joj je druga bila okačena oko struka. Nakon što je ušla u školu, snimci se vidi kako luta pustim hodnicima škole, u jednom trenutku prolazi pored prostorije s natpisom "Ministranti".

[TWITTER]1640461731930558465[/TWITTER]

Pucnjava je trajala 14 minuta, nakon čega je stigla policija. Prema njihovom izvještaju napadačica je pucala na policiju dok su se približavali, a pogodila je jedno od policijskih vozila.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je pucnjavu u školi u Nashvilleu "odvratnom", ističući da tragedije uzrokovane vatrenim oružjem "razdire dušu" SAD.