Svijet
0

Objavljen američki izvještaj o korupciji u Iraku

FENA
Američki izvještaj, objavljen u petak u Bagdadu, uoči važnih susreta u New Yorku o budućnosti Iraka, osuđuje korupciju vlade Nurija al-Malikija i njegovo odbijanje da se bori protiv nje.

Izvještaj objavljen na internetskoj stranici Iraqslogger iznio je kao preliminarne rezultate istragu američke ambasade u Bagdadu.

Dokument od 82 stranice zaključuje da su sva iračka ministarstva pod udarom milicije i mafije te da se premijer pokazao "otvoreno neprijateljski" prema ideji da se dozvole neovisne obračunske revizije.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada se Maliki treba sastati s predsjednikom Bushom u New Yorku, u okviru Generalne skupštine UN-a, koja se otvara 25. septembra, gdje će se govoriti o pitanju Iraka.

Odnosi između iračke vlade i američke administracije su već zategnuti nakon pucnjave u Bagdadu u kojoj je ubijeno deset Iračana pri prolasku diplomatskog konvoja u pratnji privatne firme za sigurnost Blackwater.

Komisija za javni integritet, koja se bori protiv korupcije, "ostaje više pasivna nego što se pokazala kao istinski organ istrage", navodi se u američkom izvještaju.

"Nekoliko ministarstava je dotle pod udarom milicije ili raznih bandi da je nemoguće bez vojne sile zaštititi istražitelje komisije", naglašava izvještaj.

Ministarstvo unutarnjih poslova se posebno smatra da je potpuno van domašaja svake mjere o kontroli a istrage o korupciji vođene u ministarstvu odbrane potpuno su beskorisne.

Službe premijera Malikija su pokazale otvoreno neprijateljstvo na ideju formiranja neovisnog organa koji bi bio zadužen za istragu i kažnjavanje slučajeva korupcije", naglašava se u saopćenju.