Svijet
0

Objavljen amaterski snimak avionske nesreće u San Franciscu

Klix.ba
Amerikanac Fred Hayes uspio je mobitelom snimiti pad aviona južnokorejske kompanije Asian Airlines u San Franciscu, dok je šetao sa suprugom uz obalu. Snimak je objavio CNN.

U nesreći Asian Airlinesovog Boeinga poginule su dvije osobe, dok su 182 povrijeđene, od kojih je šest u kritičnom stanju. Čak 123 osobe su prošle bez povreda, što je iznenađujeće s obzirom na to o kakvoj se nesreći radi.

"Kada sam uhvatio avion u kadar, sve je izgledalo uredu, dok se nisam koncentrisao na njega i vidio mu nos u zraku. Pomislio sam da će se uzdignuti, ali je nastavio padati", opisao je Hayes.

Sa snimka se može vidjeti koliko je nisko avion bio u trenutku kada ga je pilot pokušao opet uzdignuti i ispraviti. Sličan zaključak donijeli su i istražitelji na mjestu nesreće. Stručnjak za avionske nesreće, Jim Tilmon, Hayesov snimak nazvao je "izvrsnim" i rekao da će ga istražitelji sigurno višestruko analizirati u narednom periodu.

Hayes je rekao kako se širom zaljeva mogao čuti i glasan udar svaki put kad je avion udario u pistu.

"Svaki put kad je dio trupa udario, mogli ste čuti udar i taj zvuk. Nakon tri ili četiri udara, nastavio je klizati i onda se zaustavio", rekao je Hayes.

Mrtvozornik Robert Foucrault, iz San Matea u okolici San Francisca, čiji je ured primio tijela dvoje poginulih tinejdžera, rekao je medijima kako su mu vatrogasci rekli da je jednu od dvije 16-godišnje žrtve možda pregazilo spasilačko vozilo.

U toku je obdukcija kako bi se utvrdilo je li 16-godišnju djevojku zapravo ubilo spasilačko vozilo ili je ipak poginula od povreda dobijenih u avionskoj nesreći, prenosi CBS. Foucrault naglašava kako nije bio dovoljno blizu žrtvama da bi ocijenio postoje li indikacije za vanjske povrede, koje bi se mogle povezati sa "sekundarnim incidentom". Obje poginule žrtve su kineske srednjoškolke.

Američki Nacionalni odbor za sigurnost u transportu (NTSB) na Twitteru je objavio fotografije iz unutrašnjosti palog aviona. Fotografije samo dodatno pojačavaju utisak kako je pravo čudo da su u toj nesreći poginule samo dvije osobe.

Snimak iz kokpita pokazuje da su piloti jednu i po sekundu prije udara u pistu javili kontroli leta da odustaju od slijetanja i da će podići avion i napraviti polukružni manevar, nakon čega bi ponovo pokušali sletjeti.

Međutim, avion koji je letio iz Seula, nije uspio uzletjeti, već je udario u zemlju, odbio se i onda još jednom udario, prilikom čega je skoro potpuno uništen.

Pilotu koji je upravljao letjelicom u trenutku slijetanja ovo je bio prvi let kojim je upravljao kao prvi pilot na Boeingu 777, iako je već sa drugim avionima slijetao na aerodrom u San Franciscu, javio je Reuters.

Od više od 300 putnika i članova posade, u bolnici se i dalje nalazi njih 19, od kojih je šestero u kritičnom stanju, a dvije osobe su paralizovane zbog povreda kičme.