Svijet
0

Obilježeno 50 godina "sna" Martina Luthera Kinga

Anadolija
Na desetine hiljada Amerikanaca u Washingtonu marširalo je u subotu prisjećajući se historijskog "Marša na Washington" koji se desio prije 50 godina.

Godine 1963. održan je protest za "poslove i slobodu" koji se do danas smatra jednim od najvećih ikada u SAD-u kome je cilj bio borba za ljudska prava. Vođa pokreta za građanska prava Martin Luther King Jr. tada je održao legendarni govor "Imam jedan san".

Nakon pedeset godina, američki glavni tužilac Eric Holder obratio se okupljenima ispred Linkolnovog memorijala u Washitngonu, sa istog mjesta sa kojeg je govorio King.

"Oni su marširali – uprkos animozitetima, opresiji, brutalnosti – jer su vjerovali da ova nacija može postati“, rekao je Holder.

Marš koji je održan u subotu privukao je različite društevene slojeve, a akcenat je bio na podizanju pažnje javnosti o pravima pojedinih grupa, a kako bi dali doprinos kolektivnoj borbi protiv diskriminacije.

"Okupljeni, nakon 50 godina, njihov marš – naš marš – se nastavlja. I naš fokus se proširio i uključuje prava žena, Latinoamerikanaca, Azijata u Americi, homoseksualaca, invalidnih osoba i bezbrojnih drugih grupa širom zemlje koji se još bore za jednakost, za jednake mogućnosti i fer tretman", Holder je zaključio.

Program obilježavanja se nastavlja do 28. augusta, kada je prije 50 godina održan Marš na Washington.