Svijet
26

Martin Luther King je prije 50 godina održao historijski govor "Imam san"

Klix.ba
Sjedinjene Američke Države danas su nizom svečanosti odale počast 50. godišnjici Marša na Washington za zapošljavanje i slobodu i poznatom govoru Martina Luthera Kinga "I have a dream", koji je otvorio put ka ukidanju rasne segregacije i unapređenju rasnih odnosa u SAD-u.
Marš koji je predvodio Martin Luther King 1963. (Foto: AFP)
Marš koji je predvodio Martin Luther King 1963. (Foto: AFP)

Centralna svečanost održana je u Washingtonu gdje se naciji obratio američki predsjednik Barack Obama, a prisustvovali su i članovi porodice King te bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter.

Obama je svoj govor održao na istom mjestu i u isto vrijeme kada i King 50 godine ranije. Prvi crni američki predsjednik je događaje iz 1963. godine opisao kao prijelomne u američkoj historiji.

"Zbog tog marša, Amerika je postala poštenija zemlja i promijenila se za mene, za vas i cijeli svijet je crpio snagu iz tog događaja", rekao je Obama osvrnuvši se na rasne podjele koje još uvijek postoje u SAD-u.

Obilježavanje godišnjice počelo je šetnjom ulicama Washingtona u znak sjećanja na trenutak kada je Martin Luther King poveo 250.000 demonstranata do Lincolnovog spomenika ispod kojeg je održao historijski govor.

Upravo taj govor smatra se čudom koje je pokrenulo SAD da podrži jednaka prava za Afroamerikance.

Barack Obama, Jimmy Carter, Michelle Obama i Bill Clinton (Foto: AFP)
Barack Obama, Jimmy Carter, Michelle Obama i Bill Clinton (Foto: AFP)

"Danas vam kažem, prijatelji moji, unatoč poteškoćama današnjice i sutrašnjice, ja imam san. To je san koji je duboko ukorijenjen u američkom snu. Imam san da će se jednoga dana ova nacija izdići i da će živjeti po pravom kredu svoga postojanja. Za nas je ova istina sama po sebi razumljiva - da su svi ljudi stvoreni jednaki. Imam san da će jednoga dana na crvenim brdima Georgije sinovi prijašnjih robova i sinovi prijašnjih robovlasnika sjediti zajedno za istim bratskim stolom. Imam san da će jednog dana i sama država Mississippi, u kojoj vlada nepravda i koja s plamenom tlačenja živi svojim punim bićem, imam san da će se i ta država jednog dana pretvoriti u oazu slobode i pravednosti. Imam san da će moje četvero djece jednoga dana živjeti u društvu u kojem se niko prema njima neće ponašati ovako ili onako zbog boje njihove kože, nego da će ih se tretirati onako kako to oni svojim karakterom zasluže. Imam danas jedan san...

Imam san da će jednog dana Alabama sa zlokobnim rasistima, sa svojim guvernerom s čijih usana su silazile riječi kao 'intervencija' i 'anuliranje rasne integracije'..., da će tačno tamo u Alabami jednoga dana mali crni dječaci i male crne djevojčice pružiti ruke malim bijelim dječacima i djevojčicama kao braći i sestrama", dio je Kingovog govora koji i danas inspirira ljude širom svijeta.

Godinu poslije slavnog govora Martin Luther King dobio je Nobelovu nagradu za mir. Četiri godine kasnije u Memphisu ga je ubio rasist James Earl Ray. Iako je ogroman napredak postignut, njegov se san još uvijek nije pretvorio u stvarnost.