Svijet
0

Obilježena 64. godišnjica oslobođenja Auschwitza

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Preživjeli Auschwitza i državni zvaničnici okupili su se u utorak kako bi obilježili 64. godišnjicu oslobađanja nacističkog logora smrti u okviru svjetskog obilježevanja Dana sjećanja na holokaust.

Redovna godišnja komemoracija, u jeku hladne poljske zime, označava dan kada su sovjetski vojnici u napredovanju oslobodili logor u 1945. Ujedinjene nacije odredile su taj datum kao Dan sjećanja na holokaust koji se obilježava svake godine.

Više od milion ljudi, većinom Jevreja, umrlo je u gasnim komoramna logora ili od prinudnog rada, bolesti ili gladi.

Današnja komemoracija u Auschwitzu uključuje ceremoniju polaganja vijenaca i molitve pred najvećim spomenikom logora, koji se nalazi između ruševina dva krematorija.

Događaji na drugim mjestima uključuju govor njemačkog predsjednika Horsta Koehlera u parlamentu i ceremnoniju u u bivšem koncentracionom logoru Sachsenhausen u blizini Berlina, javio je AP.

Ostarjeli preživjeli holokausta okupljaju se iz godine u godine u manjem broju i sve lošijeg zdravlja u Auschwitz-Birkenau - koji su oformili nacisti u okupiranoj Poljskoj - koji je u tako lošem stanju da je njegovo održavanje pod prijetnjom.

Poljski državni zvaničnici koji su obilazili logor tvrde kako je potrebno najmanje 100 miliona eura u narednih 15 do 20 godina za održavanje memorijala - što je novac koji do sada nije uspjela prikupiti međunarodna zajednica.

Muzej je već zatvorio neke od oronulih vojnih kasarni iz straha da bi posjetioci mogli biti povrijeđeni. Ostaci bivših gasnih komora i krematorija također su propali zbog godišnjih promjena izuzetno hladnog i toplog vremena.

"Ove zgrade nisu izgrađene da bi trajale. Ako ne dobijemo novac, morat ćemo zatvarati sve više i više zgrada", izjavio je Pawel Sawicki, portparol muzeja.

Njemačka je u ponedjeljak pohvalila poljske napore na očuvanju muzeja i obećala je pomoći u njihovom finansiranju. Ona nije objavila konkretnu sumu.

Muzej, uspostavljen u 1947., dobio je 12,7 miliona zlota (3,7 miliona dolara) prošle godine od poljske vlade i zaradio je još oko 13 miliona zlota objavljivanjem svjedočenja preživjelih, prikazivanjem dokumentaraca posjetiocima i ulaznicama za obilazak.

Privatne donacije iz inostranstva čine samo djelić prihoda muzeja.