Pregovori zaustavljeni
69

Obilježen Dan nuklearne tehnologije u Iranu: Ne namjeravamo se odreći prava na nuklearnu energiju

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je u danas da Teheran neće odustati od svog prava da razvija svoju nuklearnu industriju u miroljubive svrhe, a sve strane uključene u pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine trebaju to poštovati.

Jedanaestomjesečni indirektni razgovori između Irana i Sjedinjenih Država u Beču su zaustavljeni jer obje strane kažu da zahtijevaju političke odluke kako bi riješili preostala pitanja.

"Po stoti puta, naša poruka od Teherana do Beča je da nećemo odstupiti od nuklearnih prava iranskog naroda", izjavio je iranski predsjednik.

Raisi je ponovio stav Irana da se njegov nuklearni program razvija isključivo u miroljubive svrhe.

SAD razmatraju uklanjanje iranske Islamske revolucionarne garde sa svoje crne liste stranih terorističkih organizacija u zamjenu za iranske garancije da će obuzdati elitne vojne snage, prenosi Reuters.

Na ceremoniji održanoj u Teheranu, iranski predsjednik Ebrahim Raisi posjetio je izložbu nuklearne industrije na kojoj je izloženo devet novih dostignuća i glavni domaći proizvodi razvijeni prethodnih godina, uključujući različite modele nukleranih centrifuga.

Pohvalio je mlade iranske naučnike za značajan napredak u nuklearnoj industriji i naglasio potrebu razvoja takvog morala u drugim industrijama i strateškim oblastima.

Iran podržava svoje pravo na korištenje nuklearne energije i tehnologije u miroljubive svrhe i vlasti te države naglašavaju da uživanje tog prava neće biti podložno volji ili stavovima drugih.

Tokom događaja, Organizacija za atomsku energiju Irana predstavila je tri strateška plana, uključujući aranžmane za povećanje kapaciteta nuklearne proizvodnje električne energije u zemlji na 10.000 megavata, promoviranje primjene radijacijskih tehnologija i izgradnju domaće elektrane od 360.000 MW u Darkhovinu u provinciji Khuzestan.

Dani nuklearne tehnologije obilježavaju u Iranu proteklih 16 godina.