Svijet
291

Obavezno rukovanje sa učiteljicom: Jednakost spolova u Švicarskoj je važnija od vjere

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Učenici izbjeglice koji su odbijali da se rukuju sa svojom učiteljicom na kraju predavanja, ipak će to morati učiniti, odlučio je sud u Švicarskoj.

Neobičan izuzetak od tradicije rukovanja učenika i učitelja učinjen je nedavno kada je to zatražila sirijska porodica, a zbog njihove interpretacije islama u kojoj se kaže kako između pripadnika suprotnih spolova koji nisu krvno vezani ne bi trebalo biti fizičkog kontakta.

Nakon što je cijeli slučaj završio na sudu zbog neviđene medijske pažnje, donesena je odluka kako se dječaci ipak moraju rukovati sa učiteljicom, a ukoliko se to ne desi njihovi roditelji bi mogli biti kažnjeni novčanom kaznom od 4.500 eura.

Većina islamskih udruženja u Švicarskoj protivi se interpretaciji u kojoj je fizički kontakt među sugrađanima suprotnih spolova zabranjen, savjetujući vlastima da ne pristanu na "zahtjeve sljedbenika ekstremnih škola islama". S druge strane, pojedine organizacije podržavaju takvo ponašanje.

"Interes javnosti u pogledu jednakosti spolova, kao i integracija stranaca puno su važniji od slobode vjeroispovijesti učenika", stoji u objašnjenju presude.

Porodici dječaka zamrznut je proces primanja švicarskog državljanstva kako bi vlasti u Baselu preispitali okolnosti njihovog dolaska u zemlju.

U Švicarskoj u kojoj se rukovanje smatra važnim dijelom kulture živi 350.000 muslimana.