Priča kao iz filma
136

Obamin polubrat živi u siromaštvu u getu u Nairobiju

Klix.ba
George Hussein Obama
George Hussein Obama
U siromašnom predgrađu Nairobija u Keniji živi čovjek čije je ime George Hussein Obama i koji je polubrat američkog predsjednika Baracka Obame.

George i Barack imaju istog oca, Barack se rodio na Havajima iz drugog braka, dok je George dijete četvrte žene njihovog zajedničkog oca i rođen je u Keniji. George se složio da detalji o njegovom životu budu prezentovani u dokumentarnom filmu iza kojeg stoji jedan od Obaminih najžešćih kritičara. Naziv filma je„2016“, a za produkciju je zadužen tim koji je radio i na poznatom filmu „Schindlerova lista“. Služit će tome da ukaže na to kakav horor očekuje Amerikance ukoliko Obama nastavi sjediti u Bijeloj kući do 2016. godine, mada George u filmu ne kritikuje predsjednika i polubrata. To je ideja američkog autora Dinesha D'Souze.

George je također napisao memoare, pod nazivom "Domovina". Objavljeni su ove godine, a govore o tome kako je George okrenuo leđa srednjoj kenijskoj klasi i otišao živjeti među očajno siromašnim stanovništvom u u "zloglasnim slamovima". U najkraćem, knjiga govori o tome kako je George odlučio živjeti u getu u Nairobiju, kako bi pomogao tamošnjem stanovništvu, a posebno djeci, prenosi Daily Mail.

"Moj brat je vođa najmoćnije zemlje na svijetu. Ovdje u Keniji, moj cilj je da budem lider među najsiromašnijim ljudima na zemlji, onima koji žive u slamovima“, napisao je George u svojoj knjizi. No, ima George i loših strana, godinama je ovisnik o alkoholu i konzument droge, tako da mnogi tvrde da njegovi motivi da živi u getu i nisu baš altruistički, već je to učinio kako bi mu droga bila dostupnija i jeftinija. Činjenica je i to da George koristi to što je polubrat američkog predsjednika, budući da mu to olakšava da prikupi novac za drogu. Ljudi se, naime, interesuju za njega jer je Barackov brat, a on to iskoristi kako bi im izvukao nešto novca.

George i Barack su se sreli nekoliko puta, Barack mu je došao u posjetu u Nairobi nekoliko godina nakon što im je otac poginuo u saobraćajnoj nesreći. Drugi put su se sreli kad je Obama, tada kao senator, bio na turneji po istočnoj Africi 2006. godine. "On je nadahnuće. Sreli smo se nekoliko puta, razgovarali... Braća smo“, kaže George.

Što se tiče predsjednika, on spominje Georga u svojoj autobiografiji nazvanoj "Sinovi moga oca“, i tad je o njemu napisao da je bio lijep dječak, ali i priznao da su se upoznali tek u odrasloj dobi u Keniji. George kaže da je samo njegovo siromaštvo prepreka da on i Barack imaju bliži odnos. "On ima veliku odgovornost i ne treba brinuti o meni. Odrasla sam osoba. Svako ipak misli da mi šalje novac, ali ja nisam prosjak", rekao je George, ali i potom uz osmijeh kazao da bi ipak prihvatio novac koji bi mu ponudio Barack.