|

Obama žali što je WikiLeaks naštetio odnosima SAD-a i drugih zemalja

Obama žali što je WikiLeaks naštetio odnosima SAD-a i drugih zemalja
0
F
FENA
12.12.2010. u 10:37
5
komentara
0

dijeljenja
Obama žali što je WikiLeaks naštetio odnosima SAD-a i drugih zemalja Barack Obama (Foto: Reuters)
U telefonskim pozivima čelnicima Turske i Meksika američki predsjednik Barack Obama u subotu je izrazio žaljenje zbog djelovanja internetske stranice WikiLeaks, koja je objavom povjerljive prepiske američke diplomatije naštetila odnosima SAD-a s drugim zemljama.
Obama je u pozivu meksičkom predsjedniku Felipe Calderonu i turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, "izrazio žaljenje zbog djelovanja WikiLeaksa koje je za osudu", objavila je Bijela kuća.

U oba poziva, prema navodima Bijele kuće, Obama i njegovi sugovornici su se "složili da neodgovorna djela (WikiLeaksa) ne treba da odvrate njihove dvije zemlje od važne saradnje".

SAD nije potvrdio tačnost objavljenih diplomatskih depeša, a američki dužnosnici ih i dalje smatraju povjerljivima, pribavljenim kaznenim djelom, i ne žele ih komentirati.

Obama je također čestitao Calderonu na uspjehu klimatskog samita UN-a u Cancunu.

"Predsjednik Obama čestitao je predsjedniku Calderonu za njegovo vodstvo i odličan rad Meksika u predsjedanju konferencijom u Cancunu do uspješnog završetka, koji se nastavlja na historijski sporazum iz Kopenhagena i napredak u naporima da se riješe izazovi klimatskih promjena", ističe Bijela kuća u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...