Afganistan
0

Obama vojnicima: "Vi ste sada u napadu, umorili ste se od igranja odbrane"

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama, koji je u petak nenajavljeno posjetio Afganistan, rekao je američkim vojnicima u zračnoj bazi Bagram kraj Kabula da oni ostvaruju znatan napredak u ratu, te obećao da Afganistan više nikada neće biti "sigurno utočište za teroriste" koji žele napasti Sjedinjene Američke Države.

"Vi ćete uspjeti u svojoj misiji. Rekli smo da ćemo slomiti zamah talibana i to je ono što vi činite", rekao je Obama kojega je bučno pozdravilo 3.800 vojnika u jednom od divovskih hangara baze Bagram Air Field.

"Vi ste sada u napadu, umorili ste se od igranja odbrane", dodao je Obama služeći se sportskim rječnikom. "Nikada nećemo pustiti da ova zemlja opet služi kao sigurno utočište za teroriste koji će napadati SAD. To se nikada neće dogoditi", naglasio je.

Američke i britanske specijalne snage posljednjih mjeseci bilježe znatne uspjehe u svojim noćnim racijama u kojima su ubile na stotine talibanskih boraca, izvijestio je u petak američki javni radio NPR iz Afganistana, dodajući da je "vijek trajanja" talibanskih zapovjednika na području Kandahara sada u prosjeku oko tri sedmice ako ne koriste utočišta u pograničnom području s Pakistanom.

"Ne trebam vam reći da je ovo teška borba", rekao je Obama, zahvalivši vojnicima što se žrtvuju za domovinu. "U ime više od 300 miliona Amerikanaca, mi smo tu da vam kažemo hvala za sve što činite". Izrazio je nadu da će operacija u Afganistanu "ući u novu fazu iduće godine, s početkom prijenosa odgovornosti na Afganistance".

On se u Bagramu sastao s glavnim zapovjednikom snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu, generalom Davidom Petraeusom i američkim ambasadorom Karlom Eikenberryjem, a posjetio je i ranjenike u vojnoj bolnici, gdje je petorici vojnika uručio odlikovanja za hrabrost "Purpurno srce".

Susreo se i s pripadnicima američkog voda koji je prošle sedmice izgubio šest pripadnika u napadu afganistanskog policajca na istoku zemlje. U govoru vojnicima osudio je taj napad kao "bezumni čin nasilja".

Obama je ukupno proveo oko tri sata u Afganistanu. Bilo je planirano da provede šest sati, uključujući i posjetu Kabulu. No umjesto toga ostao je sve vrijeme u Bagramu, jer je nevrijeme u tom području spriječilo let helikopterom do Kabula. mjesto susreta s Hamidom Karzaijem u predsjedničkoj palači u Kabulu, Obama je s njim održao 15-minutni telefonski razgovor.

Dužnosnici Bijele kuće kazali su da nije velika šteta što se dvojica čelnika nisu lično sastali, jer su to učinili prije dvije sedmice na samitu NATO-a u Lisabonu.

Obamina nenajavljena posjeta Afganistanu, druga od početka njegovog predsjedničkog mandata 2009., uslijedila je godinu dana nakon upućivanja pojačanja od 30.000 američkih vojnika i promjene strategije u tom ratu, koji traje već duže od devet godina.

U Afganistanu je sada oko 150.000 koalicijskih snaga, od kojih oko 100.000 Amerikanaca. SAD i partneri iz NATO-a usaglasili su prošloga mjeseca u Lisabonu raspored predaje nadzora nad zemljom afganistanskim snagama sigurnosti u razdoblju od 2011. do 2014. godine.