Bivši predsjednik SAD-a
4

Obama upozorio "revolucionarne" demokrate da pažljivo vode predizbornu kampanju

M. A.
Barack Obama (Foto: EPA-EFE)
Barack Obama (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik Barack Obama izdao je upozorenje demokratskim predsjedničkim kandidatima kazavši im da se odmaknu od politika koje nisu "ukorijenjene u stvarnosti".

Obama je rekao da demokrate rizikuju da izgube birače ako se previše fokusiraju na ljevicu. Bivši predsjednik SAD-a, govoreći na jednom humanitarnom događaju u Washingtonu, rekao je da većina glasača ne želi rušiti sistem.

U trenutnom izboru za predsjednika SAD-a ima nekoliko desetina kandidata, a samo 18 demokrata se bori za nominaciju kako bi pokušali zauzeti mjesto republikanskog predsjednika Donalda Trumpa kroz izbore 2020. godine.

Predvodnici demokrata su bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden, senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders te Pete Buttigieg, gradonačelnik South Benda u Indiani.

Na događaju koji je u petak održan u Washingtonu, Obama nije konkretno spomenuo nijednog kandidata niti je kritikovao bilo čiji program rada. Umjesto toga, iskoristio je priliku da pozove demokrate da posvete posebnu pažnju pitanjima poput zdravstva i imigracije.

Ti birači, rekao je Obama, nemaju nužno iste poglede kao većina lijevo orijentiranih ili nešto "revolucionarnijih" članova Demokratske stranke.