Nastavljeni sukobi u Siriji
1

Obama: Upotrebom hemijskog oružja prešla bi se crvena linija

SRNA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik SAD Barack Obama upozorio je sirijske vlasti na "ogromne posljedice" ako upotrijebe hemijsko oružje i naglasio da bi Washington smatrao da je time pređena "crvena linija".

Obama je ovo saopštio u vrijeme kada je u komercijalnoj prijestonici Alepu kasno sinoć poginulo devet civila, uključujući dvoje djece i dvije žene.

Vlada u Tokiju objavila je jutros da je japanska novinarka Mika Jamamoto poginula kada je u Alepu uhvaćena u unakrsnu vatru.

"Uslijedile bi ogromne posljedice ako vidimo kretanja ka upotrebi hemijskog oružja ili njegovo korištenje. To bi značajno promijenilo moje procjene", rekao je Obama novinarima u Bijeloj kući.

Sirijske vlasti u julu su objavile da posjeduju hemijsko oružje i da bi mogle da ga upotrijebe protiv "spoljne agresije", što je dalo dodatnu težinu konfliktu koji se rasplamsao od kada je prije 17 mjeseci počela pobuna protiv predsjednika Bašara al Asada.

Prema podacima sirijskih aktivista, u jučerašnjem nasilju širom zemlje poginulo je više od 130 ljudi. Pored pogibije japanske novinarke, jedna Libanka i arapski muškarac koji su radili za jednu američku medijsku kuću, kao i jedan turski državljanin, nestali su tokom izvještavanja iz Alepa.

Japanska novinarka koja je izgubila život imala je 45 godina, a njeno tijelo identifikovao je kolega iz njene pratnje, saopštio je zvaničnik zadužen za bezbjednost japanskih državljana u inostranstvu.

Jamamoto je radila za malu japansku novinsku agenciju, a ranije je izvještavala iz ratova u Avganistanu i Iraku.

Ona je četvrti novinar koji je poginuo u Siriji od marta 2011. godine.