Svijet
0

Obama ukinuo embargo na pomoć egipatskoj vojsci

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama ukinuo je embargo na vojnu pomoć koju SAD već godinama pružaju egipatskoj vojsci.

Podsjećamo, embargo je uveden nakon što je 2013. godine tadašnji general, a sadašnji predsjednik Egipta Abdelfattah al-Sisi vojnim udarom svrgnuo legalno izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Obama je odobrio Egiptu vojnu pomoć u vrijednosti od 1,3 milijarde američkih dolara. Među vojnom opremom koja će biti isporučena egipatskoj vojsci je i 12 aviona F-16, 20 projektila tipa “Harpoon” te 125 tenkova tipa “M1A1 Abrams”.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru Obama je Sisiju rekao kako će SAD nastaviti pružati vojnu pomoć Egiptu, s tim da je od 2018. godine žele “modernizirati” tako što će Egiptu vojna pomoć biti odobravana kroz povoljne kredite.

U zvaničnom saopćenju kaže se da će buduća vojna pomoć biti prvenstveno usmjerena na opremanje egipatskih snaga opremom za antiterorističko djelovanje, kontrolu granica, pomorsku sigurnost te borbu protiv militanata na Sinajskom poluotoku.

“Na ovaj način ćemo osigurati da vojna pomoć bude korištena za ostvarivanje zajedničkih ciljeva u regionu, uključujući siguran i stabilan Egipat te borbu protiv terorizma”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Bernadette Meehan.

Na kraju, Obama je izrazio i zabrinutost zbog masovnih suđenja i zatvaranja nenasilnih demonstranata u Egiptu.