Svijet
31

Obama u oproštajnom govoru pozvao Amerikance da brane svoju demokratiju

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Aktuelni američki predsjednik Barack Obama u svom oproštajnom govoru u Chicagu pozvao je Amerikance da brane svoju demokratiju, prenosi BBC.

"Amerika postaje sve jača i bolja nego što je bila prije osam godina, kada sam preuzeo dužnost", rekao je Obama pred hiljadu posjetilaca.

Međutim, on je upozorio da je demokratija ugrožena kada se uzima zdravo za gotovo. On je zamolio Amerikance da stvari posmatraju iz svih perspektiva, rekavši da moraju obratiti pažnju i pažljivo slušati.

Obama je prilikom govora istakao tri prijetnje za američku demokratiju - ekonomske nejednakosti, rasne podjele i povlačenje različitih segmenata društva u čahuru, gdje se mišljenja ne zasnivaju na zajedničkim činjenicama.

"Ako ste umorni od raspravljanja sa strancima na internetu, pokušajte razgovarati s jednim od njih u stvarnom životu", rekao je Obama, što je izazvalo smijeh i pljesak.

Obama je rekao da mladi Amerikanci, uključujući i one koji su radili na njegovoj kampanji i koji vjeruju u fer Ameriku, treba da imaju osjećaj optimizma.

Prvi crni predsjednik SAD-a prvi put je izabran 2008. godine jer je tada uputio poruke nade i promjene. Njegov nasljednik Donald Trump obećao je da će ukinuti određene Obamine odluke kada jer riječ o politici.

Trump će se zakleti na dužnost 20. januara ove godine.