Bagdad
0

Obama u iznenadnoj posjeti Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama stigao je u utorak u iznenadnu posjetu Bagdadu, prvu od svog dolaska u Bijelu kuću, dok se Irak suočava s naglim porastom nasilja posljednjih sedmica.

On je odmah posjetio Camp Victory, najveću američku vojnu bazu u zemlji, blizu aerodroma u glavnome gradu, kako bi se sastao s glavnim zapovjednikom američkih snaga u Iraku generalom Rayom Odeiernom, i podijelio značke vojnicima, izvještava novinar AFP-a.

Međutim, zbog loših meteoroloških uvjeta, koji su ga spriječili da dođe do centra Bagdada helikopterom, Obama će obaviti telefonske razgovore s premijerom Nurijem al-Malikijem i predsjednikom Jalalom Talabanijem, javio je glasnogovornik Bijele kuće.

Nakon evropske turneje završene posjetom Turskoj, Obama je u utorak u popodnevnim satima stigao na međunarodni aerodrom u Bagdadu.

Njegova posjeta uslijedila je u trenutku kada se Irak, posebno Bagdad, suočava s porastom nasilja u posljednje dvije sedmice.

Samo u ponedjeljak je šest autobombi eksplodiralo u nekoliko sati u glavnome iračkome gradu, u većinski šiitskim četvrtima, ubivši 34 osobe i povrijedivši preko 130.

Ovi napadi podsjećaju na najgore vrijeme nasilja iz 2006. i 2007.