SAD
0

Obama traži od Pentagona više opcija za Afganistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Pentagona više opcija koje se odnose na nivo dodatnih trupa koje treba poslati u Afganistan, objavio je u subotu Washington Post.

Pozivajući se na izjave dvaju visokih zavničnika, novine pišu da je predsjednik uputio ovaj zahtjev u petak tokom razgovora koji je u Bijeloj kući vodio sa zapovjednicima glavne komande.

Vojna hijerarhija je naveliko podržala zahtjev generala Stanleya McChrystala koji naručuje trupe za Afganistan i koji je zatražio 44.000 dodatnih vojnika, precizira Post.

Savjetnici u nacionalnoj sigurnosti su podijeljeni oko ovog pitanja, a američki predsjednik traži kompromisno rješenje koje bi dobilo pristanak i njegovih vojnih savjetnika i građana, pišu ove novine.

Trebalo bi da predsjednik Obama dobije ove sedmice od Pentagona nekoliko brojčanih opcija što se tiče vojnog pojačanja u Afganistanu, piše Washington Post.

U Afganistanu se trenutno nalazi 68.000 američkih vojnika.

Ali prije nego što odluči o pojačanju, Obama treba da se opredijeli ili za strategiju borbe protiv pobunjenika, što bi zahtijevalo trupe za zaštitu stanovništva ili za strategiju koja bi od borbe protiv terorizma načinila bit američkih napora u Afganistanu, pišu dnevene novine.