Svijet
0

Obama: Trayvon Martin sam mogao biti ja prije 35 godina

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama u petak se umiješao u raspravu o oslobađanju muškarca koji je ubio tamnoputog tinejdžera Trayvona Martina izjavivši kako je Martin "mogao biti on prije 35 godina" i pozvao Amerikance da razumiju bol Afroamerikanaca zbog ovoga slučaja.

Obama je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući izrekao svoje misli o slučaju Georga Zimmermana, muškarca s Floride koji je nedavno oslobođen krivice da je izvršio ubistvo nakon što je pucao u 17-godišnjeg Martina tokom borbe.

Slučaj Zimmerman je ponovno u američke rasprave unio rasno pitanje između onih koji drže da se Zimmerman branio i onih koji misle kako nije bilo potrebe da puca u nenaoružanog tinejdžera. Ne rekavši to otvoreno Obama je jasno stao na stranu argumenta kako do pucnjave nije trebalo doći izrazivši suosjećanje s Martinovom porodicom i pohvalivši njene članove za "nevjerovatno milosrđe i dostojanstvo s kojim se nose s cijelom situacijom".

Rekao je kako je slučaj ispravno vođen na floridskom sudu te da je odluka porote koja je oslobodila Zimmermana mjerodavna. Ipak, dodao je, važno je da Amerikanci razumiju kontekst iz crnačke perspektive.

"Znate kada je Trayvon Martin pogođen rekao sam kako je to mogao biti moj sin. Drugi način da se to kaže je da je Trayvon Martin mogao biti ja prije 35 godina", rekao je američki predsjednik.

Obama (51), prvi crni američki predsjednik, prisjetio se svojih iskustava s rasizmom nastojeći objasniti što osjećaju crnci u Americi glede ovoga slučaja.

"Vrlo je malo afroameričkih muškaraca u ovoj zemlji koje nisu pratili dok kupuju u robnoj kući. To uključuje i mene", rekao je.

Kazao je kako je čuo zaključavanje automobilskih brava dok je kao mladić prelazio ulicu.

"Vrlo malo Afroamerikanaca nisu iskusili da uđu u lift, a da neka žena nervozno ne zatvori svoju torbicu i zadržava dah dok ne izađe. To se često događa", rekao je Obama.

Napominjući kako postoje rasne nejednakosti u primjeni američkog kaznenog zakona od smrtne kazne do primjene zakona protiv droga Obama je imao niz preporuka. Pozvao je ministarstvo pravosuđa da radi s lokalnim vlastima na obuci kako bi se smanjilo nepovjerenje u sistem te da savezne države trebaju proučiti zakone kako bi vidjele potiču li svađe.

Direktno je spomenuo floridski zakon o "neuzmicanju" koji je bio ključan za Zimmermanov argument da je djelovao u samoobrani i pucao u Martina tokom njihove svađe. Zakon nije naveden kao dio Zimmermanove odbrane, ali ga je jedna od članica porote navela u njegovom oslobađanju.