Svijet
16

Protesti širom SAD-a zbog oslobađanja Zimmermana, demonstranti palili američke zastave

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Oslobađajuća presuda Georgeu Zimmermanu za ubistvo nenaoružanog tamnoputog tinejdžera izazvala je proteste širom Sjedinjenih Američkih Država. Policija u Los Angelesu se u nedjelju navečer sukobila sa demonstrantima koji su blokirali glavnu saobraćajnicu.

Los Angeles Times je javio da je veća grupa demonstranata zatvorila glavnu saobraćajnicu izazvavši blokadu saobraćaja. Glasnogovornik policije je izjavio da je nekoliko osoba uhapšeno nakon što su policajce gađali baterijama.

I u drugim gradovima organizirane su protestne šetnje, koje su uglavnom protekle bez incidenata. Ipak, u Oaklandu su demonstranti razbili nekoliko izloga i zapalili vatru na ulicama. Lokalni mediji su izvijestili da je uništeno policijsko vozilo te da je blizu stotinu osoba uhapšeno.

Demonstranti su navodno zapalili američku zastavu, kao i zastavu savezne države Californije.

Okupljanja nezadovoljnih građana zabilježena su i u New Yorku, gdje se nekoliko stotina ljudi okupilo na Times Squareu sa transparentima na kojima je pisalo "Pravda za Trayvona Martina!".

Foto: AFP
Foto: AFP

Oglasio se i američki predsjednik Barack Obama koji je pozvao na smirivanje strasti kazavši da su SAD pravna država te da je porota donijela odluku.

Podsjetimo, George Zimmerman je oslobođen krivice za ubistvo tamnoputog tinejdžera Trayvona Martina. Ubistvo se dogodilo u Sanfordu na Floridi, a odbrana 29-godišnjeg Zimmermana temeljila se na tome da je djelovao u samoodbrani.

On je pucao u 17-godišnjaka koji je u Sanford došao posjetiti oca.

Porodica ubijenog mladića tvrdi da je njihov sin ubijen zbog boje kože. Ranija odluka policije i tužilaštva da pusti Zimmermana naljutila je afro-američku populaciju u SAD-u, koja je organizovala brojne demonstracije i koja tvrdi da se američko pravosuđe i policija ponašaju rasistički.